TURISM VIRTUAL Nessebar, locul încărcat de istorie unde vrei mereu să te întorci VIDEO

Nessebar este un oraș considerat ”Perla Mării Negre” sau ”Dubrovnik al Bulgariei”, o bijuterie înconjurată de ape. Odată ajuns acolo sigur ai vrea să te mai întorci. De ce?

Este la doar 325 de kilometri de București și găsești tot ce ai nevoie pentru o vacanță perfectă: plaje curate, un oraș vechi protejat de Unesco în care te poți plimba ore în șir fără să te plictisești, mâncare foarte bună la prețuri accesibile, biserici ortodoxe, magazine cu suveniruri, multe locuri de joacă pentru copii situate toate cu vedere la mare, dar și cluburi de noapte dacă ești petrecăreț. De asemenea, în Nessebar se află și unul dintre cele mai mari AQUAPARK-uri din Europa care nu trebuie ratat pe timp de vară.

Tot din Nessebar se efectuează excursii către Insula Sfânta Anastasia, singura locuită de pe coasta bulgărească a Mării Negre, care are o suprafață de numai 9 hectare.

Istoria orașului Nessebar

Nessebar este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, construit pe vechile ruine ale așezării trace Mesambria, dar grecii au colonizat așezarea în anul 510 î.Hr. Patronul cetății a fost ales zeul Apollo, grecii construind un templu și un teatru în onoarea sa. Aici au fost bătute monede de bronz și de argint, din secolul al V-lea î.Hr, iar din secolul al III-lea î.Hr. au început să fie bătute monede de aur.

În 71 î.Hr orașul a fost cucerit de români, care au instalat la Mesambria o garnizoană puternică, devenind o așezare foarte importantă în epocă. În jurul anului 680 d.Hr, așezarea a devenit un centru episcopal, iar în secolele în secolele VII-VIII a devenit un important și puternic port bizantin.

În anul 812, hanul protobulgar Krum a cucerit orașul și din secolul al XI-lea numele slav de Nessebar a fost folosit în locul numelui de Mesambria. Poziția strategică a favorizat orașul în timpul celui de al doilea Țarat Bulgar, iar în timpul domniei lui Alexandru I a fost vârful dezvoltării sale, perioadă în care s-au construit noi biserici, fiind unul dintre cele mai importante centre ale statului bulgar

În 1366 orașul a fost cucerit de cruciații conduși de Amedee al VI-lea de Savoie, care l-au predat bizantinilor. Peste doar 30 de ani, orașul a fost subjugat de către turci, iar în 1453 a căzut total sub dominația Imperiului Otoman, cu capitala la Constantinopole. Orașul și-a păstrat importanța ca port, au fost construite nave și s-a făcut comerț cu grâne și lemn. După ce a fost eliberat, Nessebar s-a transformat într-un oraș mic de pescari.

În 1956 orașul a fost proclamat de către bulgari rezervație arhitecturală și arheologică. Ruinele antice ale zidurilor fortificate, cu porți, care datează din secolele III-IV, bisericile din secolele V-VII, cele păstrate din secolele X-XI, din perioada medievală și cele 60 de case din perioada renașterii dau orașului și în prezent o atmosferă cu totul specială.

Legenda spune că în Nessebar au existat 40 de biserici. Moștenirea culturală a vechiului oraș poate fi observată de turiști în cele patru muzee existente: de arheologie, etnografic, Biserica Sf. Ștefan care conține fresce din secolele XI-XVII și Biserica Sfântul Spas, care conține fresce din secolul XVII. Din 1983, orașul vechi din Nessebar este înscris în patrimoniul mondial UNESCO.

No Comments Yet

Comments are closed