Tudor Chirilă, despre cel mai nou scandal de corupție: ”Ce bale curg la PNL și PSD după Primăria București”

După scandalul legat de inculparea președintelui CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, Tudor Chirilă îl propune ironic pe acesta drept candidat PNL la Primăria Capitalei.

„Dacă la divizia județ se fură așa, cum să lași tu din mână ditamai Champions League?”, afirmă Chirilă.

Propunerea artistului

„Băiatul ăla Iulian Dumitrescu ar trebui să fie propunerea PNL la București. Omul pare să fie capabil de fapte mari. E nevoie de blocuri pe spații verzi, e nevoie de borduri, de festivaluri, e nevoie de reconstrucție, de terase în parcuri cu muzică pånă la 4 dimineața, e treabă multă, e nevoie de azile de bătrâni, sunt fonduri europene de absorbit.

Nu știu dacă realizăm ce bale curg la PNL și PSD după primăria București. Dacă la divizia județ se fură așa, cum să lași tu din mână ditamai Champions League?”, scrie Tudor Chirilă pe Facebook.

Plasat sub control judiciar

Procurorii DNA i-au pus sub control judiciar pe Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova, dar și pe sora sa, Angelica Marilena Lambrea, și cumnatul său, Adrian Daniel Lambrea.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile a lui Iulian Dumitrescu, președinte al Consiliului Județean Prahova, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și fals în declarații, a sorei și cumnatului acestuia, pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit DNA, Iulian Dumitrescu, cu ajutorul cumnatului, ar fi pretins, în perioada noiembrie-decembrie 2022, unui om de afaceri achiziționarea în schimbul sumei de 47.500.000 lei a părților sociale deținute de cumnat la o societate comercială, valoare supraevaluată față de valoarea reală a acestora, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu ca președinte de Consiliu Județean (CJ) Prahova și ar fi primit până în data de 4 decembrie 2023, cu ajutorul celor doi complici, suma totală de 16.210.000 lei. Una dintre societățile omului de afaceri ar fi avut la momentul pretinderii în derulare un contract cu CJ Prahova, iar ulterior achiziționării societății comerciale de la cumnat i s-ar mai fi atribuit un nou contract de lucrări cu beneficiar CJ Prahova.

„Ulterior pretinderii, persoana fizică de la pct. 2 (sora lui Dumitrescu – n.r.) ar fi întocmit în fals un extras de cont în numele societății tranzacționate care cuprindea mențiuni nereale privind soldul inițial al contului, rulaje și operațiuni efectuate pe acest cont în perioada ianuarie-februarie 2023. Tot ulterior pretinderii, persoana fizică de la pct. 3 (cumnat-n.r), în luna iunie 2023, pentru depunerea la organul fiscal a situațiilor financiare aferente anului 2022 ale societății tranzacționate ar fi dat o declarație necorespunzătoare adevărului”. arată DNA.

Detalii din caz

Cei doi complici – sora și cumnatul lui Iulian Dumitrescu, deși nu ar mai fi avut în 2023 nicio calitate oficială în cadrul societății tranzacționate, ar fi continuat să gestioneze sume de bani din unele din conturilor bancare ale acesteia, din care o parte ar fi ajuns în final la Dumitrescu sau, după caz, ar fi fost folosită în beneficiul acestuia.

Totodată, Iulian Dumitrescu, în declarațiile de avere din 8 iunie 2021, 19 aprilie 2022 și 15 iunie 2023, după caz ar fi menționat o valoare mai mică a dividendelor încasate de soția sa de la o societate comercială în care aceasta era asociat, nefiind declarată o suma totală de 122.400 lei; nu ar fi menționat împrumuturi primite direct de la persoana menționată la pct. 2 (sora lui Dumitrescu – n.r.) în cuantum total de 2.575.000 lei; nu ar fi menționat suma totală de 3.451.881,82 lei, 50.075 lire sterline și 24.000 euro cheltuită în beneficiul său și al membrilor familiei sale din conturile persoanei fizice menționată la pct. 2 (sora lui Dumitrescu – n.r.).

„Sumele respective ar fi fost cheltuite preponderent pentru excursii în străinătate și bunuri de lux achiziționate din afara țării, liceu privat, cursuri tenis, chirie într-un complex rezidențial de lux etc”, potrivit DNA.

Procurorii au instituit măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare ale celor 3 inculpați, asupra unui bun imobil aparținând inculpatului Dumitrescu Iulian și asupra a 19 imobile aparținând celor 2 complici.

În dosar se mai fac cercetări și față de Anna-Maria Vasile , administrator public al județului Prahova și Președinte CA la Distribuție Energie Electrica România SA cu privire la săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, în formă continuată, constând în esență în aceea că nu a menționat în 29 de declarații de avere 2 terenuri deținute de soțul său.

Citește și

Cadoul lui Gheorghe Turda pentru Florin Piersic la aniversarea de 88 de ani