--> -->

Tribunal rus: Navalnîi, vinovat de fraudă!

Probleme extinse pentru cel mai vocal opozant al lui Vladimir Putin.

Un tribunal rus l-a găsit marți pe criticul Kremlinului Alexei Navalnîi vinovat de fraudă pe scară largă, o mișcare care va prelungi cu ani de zile timpul pe care cel mai proeminent critic al președintelui Vladimir Putin îl petrece în închisoare, a transmis Reuters.

Încă 13 ani?!

Navalnîi ispășește deja o pedeapsă de doi ani și jumătate într-un penitenciar la est de Moscova pentru încălcarea termenilor eliberării condiționate legate de acuzațiile despre care spune că au fost fabricate pentru a-i dejuca ambițiile politice.

Ultimul dosar penal împotriva lui, pe care l-a respins ca motivat politic, i-ar putea adăuga până la 13 ani de pedeapsă.

Un Navalny slăbit stătea lângă avocații săi într-o cameră plină de ofițeri de securitate a închisorii, în timp ce judecătorul a citit acuzațiile împotriva lui. Bărbatul de 45 de ani părea neliniștit, privind în jos în timp ce răsfoia documentele instanței.

Procurorii ceruseră instanței de judecată să-l trimită într-o colonie penală de maximă securitate pentru 13 ani, sub acuzația de fraudă și sfidarea instanței. Se așteaptă o decizie mai târziu, în cursul zilei de marți.

”Pot cere 113 ani”

Navalnîi a fost închis anul trecut când s-a întors în Rusia după ce a primit tratament medical în Germania, în urma unui atac cu otravă cu un agent nervos din era sovietică în timpul unei vizite în Siberia în 2020. Navalny l-a învinuit pe Putin pentru atac.

Kremlinul a spus că nu a văzut nicio dovadă că Navalnîi a fost otrăvit și a negat orice implicare.

După ultima audiere a cazului său din 15 martie, Navalny a adoptat un ton sfidător, scriind prin Instagram: ”Dacă închisoarea este prețul dreptului meu uman de a spune lucruri care trebuie spuse… atunci ei pot cere 113 ani. Nu mă voi lepăda de cuvintele sau faptele mele”.

Autoritățile ruse i-au considerat pe Navalny și susținătorii săi drept subversivi, hotărâți să destabilizeze Rusia cu sprijinul Occidentului. Mulți dintre aliații lui Navalny au fugit din Rusia mai degrabă decât să se confrunte cu restricții sau închisoare.

Mișcarea de opoziție a lui Navalny a fost etichetată ”extremistă” și închisă, deși susținătorii săi continuă să-și exprime poziția politică, inclusiv opoziția față de intervenția militară a Moscovei în Ucraina, pe rețelele de socializare.

Citește și

Viktor Orban: ”NATO, propuneri periculoase”