TREBUIE SĂ ȘTII Carburanții își schimbă denumirea din octombrie

Atenție! Carburanții își vor schimba denumirea în toată Europa luna viitoare. Începând cu data de 12 octombrie 2018, în România și în toate statele Uniunii Europene va fi aplicată această măsură pentru a furniza mai multe informații despre conținutul sortimentelor de carburant.

Astfel, toate autovehiculele alimentate cu benzină vor folosi carburanți notați cu litera ”E” și această literă va fi încadrată într-un cerc. Litera va fi urmată obligatoriu de una sau de două cifre, după caz. Astfel, dacă veți găsi inscripția E5 într-un cerc deasupra pompei, înseamnă că veți cumpăra benzină de 95 sau de 98 care are maximum cinci procente etanol.

Benzina E10 va fi de 95 sau de 98 și cu 10% etanol în compoziție. Anumite vehicule nu sunt pregătite pentru carburant cu atât de mult etanol, așa că trebuie să fiți atenți cu ce alimentați ca să nu aveți probleme pe termen lung.

Doar vehiculele compatibile cu E85 vor putea să alimenteze cu acest sortiment de benzină, care conține 85% etanol. Alimentarea cu acest sortiment poate aduce avarii la un autoturism sau la o motocicletă pregătită din fabrică doar pentru benzină, nu și pentru ”super-etanol”. Acel tip de carburant era popular în anumite zone din Statele Unite ale Americii, dar popularitatea sa a crescut și în anumite țări europene. După cum v-ați putut da seama, litera E vine de la Etanol.

Între timp, simbolul pentru motorină va fi litera ”B” și va fi integrat într-un pătrat. Deși va fi derutant, B-ul vine de la procentul de bio-diesel din motorină. Astfel, va există motorină B7 la pompe începând cu data de 12 octombrie 2018. Însă, viitorul ne va aduce motorină B10 la pompe și, ulterior, sortimentul XTL. Acesta reprezintă motorina sintetică, o invenție realizată deja de mai multe companii.

În ciuda faptului că motorina va fi notată cu litera ”B”, nu vei putea alimenta o mașină cu motorină în loc de benzină deoarece gura de alimentare a rezervoarelor moderne nu permite accesul unei pompe pentru motorină. Din păcate pentru numeroși șoferi, confuzia este încă posibilă dacă apuci pompa verde și alimentezi benzină într-un vehicul care are nevoie de motorină. Regula generală aici este să fiți atenți atât la sortimentul înscris deasupra pompei folosite, cât și la inscripția de pe ușa care acoperă capacul rezevorului. Mențiunea din urmă vine în special pentru cei care dețin mai multe mașini sau care conduc des mai mult de un vehicul.

Rombul va fi simbolul geometric pentru toți carburanții alternativi, notează Fuel Identifiers. H2 va fi prezent la pompele speciale de alimentare cu Hidrogen, în timp ce pompele de GPL vor fi singurele care nu își schimbă numele, dar vor avea cele trei litere într-un romb. Pompele de gaz natural lichefiat vor avea avea inscripția GNL într-un romb, iar cele cu gaz natural comprimat vor avea GNC în aceeași formă, scrie autobild.ro.