Tradiții și superstiții de Sf. Petru și Pavel. Ce se poate face azi

Ortodocșii îi sărbătoresc azi pe Sfinții Petru și Pavel. Cine au fost cei 2? Sfântul Petru a propovăduit Evanghelia în Iudeea, Antiohia și Ierusalim, în Pont, Galatia, Asia Mică, Bitinia și Capadocia. A fost răstignit în locul în care acum se află Basilica San Pietro din Vatican. Sfântul Apostol Pavel a făcut 3 călătorii misionare, în toată Asia, Spania, Britania și Italia, unde a înființayt comunități creștine. A fost ucis la Roma, în aceeași zi cu Sfântul Petru, dar nu prin răstignire, ci prin decapitare.

La români s-au păstrat o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții. Se spune că Sfântul Petru este stăpânul ploii și al cădurii și are puterea de a arunca grindină pe pământ. Alții zic că atunci când Sfântul Petru plesnește din bici, din acesta sar scantei care se transformă în licurici.

Ce se face în această zi?

Azi, oamenii obișnuiesc să dea de pomană pentru sufletele morților. Femeile împart oale cu apă, pentru ca moții să aibă ce să bea pe lumea cealaltă. Azi nu se toarce, dar se oferă lapte, mâncare gătită și vase împodobite cu flori și cireșe. Femeile nu au voie să mănânce mere până la Sfântul Ilie. Astăzi se duc la biserică mere, colivă, zarzăre, colaci și miere în faguri.

Sărbătoarea celor doi mari sfinți se ține timp de 3 zile, pentru ca fermierii să fie protejați împotriva furtunilor și pentru ca recoltele să fie bogate.

Citește și

ULTIMA ORĂ Fotbalist foarte important de la Dinamo a plecat acasă! Nu se știe dacă va mai juca la ”câini”

No Comments Yet

Comments are closed