--> -->

Tora Vasilescu: “Copiilor străini le dădeau portocale și ciocolată, iar nouă, românilor, pâine cu gem”

Tora Vasilescu, 71 de ani, a oferit un interviu tulburător celor de la Fanatik, în care a rememorat pasaje din copilăria ei, unele la limita extremă.

“La Palatul Pionierilor era o piscină unde nu a lipsit mult să mă înec”

Celebra actriță de teatru și de film a povestit cum a ajuns în Capitală, la o vârstă fragedă.

”Am plecat cu trenul personal de la Tulcea la București opt ore, cel puțin. Adormisem și, la intrarea în București, un copil din compartiment a început să mă “zgâlțâie” să mă trezesc să văd Casa Scânteii.

“Da, da, văd “scântei”, lasă-mă să dorm!, i-am spus. Copiii au început să râdă. Eu vedeam, de fapt, scânteile de la șine când frâna trenul. Am fost cazați la Palatul Pionierilor, vis-a-vis de palatul Cotroceni unde, după cum îmi aduc aminte, era și o piscină în care nu a lipsit mult să mă înec.

Nu știam că într-o parte era mult mai adâncă, m-am aruncat și numai printr-o minune am văzut prin apă o scară în cealaltă parte, am mers pe fundul piscinei și am reușit să ajung la ea”, a povestit Tora Vasilescu, pentru sursa citată.

”Era cu pile”

”Bucuroasă că am scăpat cu viață, așteptam să mă repartizeze în grupul copiilor care pleacă într-o țară străină, socialistă bineînțeles. Numai că la București …era cu pile.

Am nimerit în grupul “tabăra internațională Sinaia”. M-am simțit foarte bine, m-am împrietenit cu copii din Italia, Ungaria. Era unul micuț, Michel, francez, era mereu după mine, “je t`aime, je t`aime” îmi spunea. Eu nu înțelegeam, îmi desena pe asfalt cu o bucățică de cărămidă o inimioară, străpunsă de o săgeata, eu tot nu înțelegeam.

Partea dureroasă a fost că grupul copiilor români mâncau la mese separate de cele la care stăteau copiii străini, lor le dădeau portocale, ciocolată, nouă, românilor, pâine cu gem”, a mai zis Tora Vasilescu.

Citește și

Carla’s Dreams la ora confesiunilor: ce cărți recomandă, ce muzică ascultă