Tinovul Mare de la Poiana Stâmpei, prea frumos, în inima Moldovei

Tinovul Mare de la Poiana Stâmpei este un loc ideal pentru turiștii care doresc să se bucure de natură și să observe ecosistemele unice din regiune, fiind clasificat ca sit Natura 2000 și arie protejată de interes național.

Tinovul Mare păstrează cea mai mare rezervație (mlaștină) de turbă din România. Aflată în Carpații Orientali, la poalele Călimanilor în Depresiunea Dornelor, aceasta se extinde pe o suprafață de aproximativ 682 hectare.

Un loc special

Rezervația este formată dintr-un lac de acumulare și zonele umede înconjurătoare, cu o suprafață totală de aproximativ 58 de hectare.

În această zonă se găsesc numeroase specii de plante și animale rare, printre care bujorul de munte, specii de ghimpe și ciuperci rare. De asemenea, aici trăiesc diferite specii de păsări, precum ciocănitoarea cu cioc roșu, vânturelul roșu și uliul păsărar.

În plus, rezervația oferă posibilitatea practicării pescuitului sportiv și a drumețiilor în jurul lacului și prin zonele umede înconjurătoare.

Cum ajungi aici?

Venind pe direcția Vatra Dornei – Bistrița pe E58 vei ajunge în localitatea Poiana Stampei (după 20 km). La un moment dat se face stânga și ne abatem de la drumul principal, urmând indicatorul spre satul Dornișoara.

Se merge aproximativ 4 km (menținând direcția dreapta) pe un drum pietruit în stare bună, până la o mică intersecție. Aici vei observa un panou informativ pe partea dreapta ce vestește intrarea în rezervație.

Se traverseaza linia ferată și intrăm într-o pădure de pin cam misterioasă, până ce ajungem la podețul de lemn amenajat recent, ce va va purta prin toată rezervația. Traseul are 2 km dus-întors și se parcurge în cel mai relaxant mod posibil.

Din loc în loc sunt amenajate niște spații cu bănci și panouri informative care să te dumirească mai bine cu privire la faună, floră și ce mai există pe aici.

Citește și

Rezervația naturală Pietrele Doamnei, un loc plin de legendă