--> -->

”Țăndărică”: ”Toaca te apropie de Dumnezeu”

Ovidiu Lipan ”Țăndărică”, 69 de ani, face parte dintre artiștii clasici ai României. Este considerat cel mai bun interpret la tobe din istoria artistică a țării.

”Făceam totul țăndări, spărgeam geamurile… De aceea mi s-a spus ”Țăndărică”. Am rupt și rup în continuare. Nu e vorba că dai tare, ci e vorba de energia care trece prin tine.

Eram și slab, cu nasul mare, părul creț, parcă eram tras de ațe. M-am văzut în niște filmări mai vechi, e vorba de o complexitate care a dus la porecla asta”, a comentat artistul la emisiunea ”40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D.

În copilărie, s-a electrocutat după ce a pus mâna pe un cablu de înaltă tensiune. Are și acum semnul în palmă, iar doctorii spun că este o minune că a trăit. ”La 9 ani, m-am jucat, am pus mâna pe un cablu de s-a rupt tot curentul în cartierul Păcurari (n.red din Iași). Puteam să aprind un bec la un moment dat! Am un surplus de energie, nu e nimic întâmplător în viață. Eu sunt un veșnic călător.

Am un surplus de modestie, spun că mâinile mele sunt în mâinile lui Dumnezeu. Nu am fost atent cu ele, nu m-am protejat. Nu m-am gândit niciodată să mi le asigur. Te asiguri la mâini și-ți cade părul, nu te poți gândi la astfel de lucruri”, a mărturisit cântărețul.

”Cu picioarele pe pământ și cu capul în nori”

Revenit în România după ani buni petrecuți în Germania, ”Țăndărică” este apropiat de credință.

”Duminica și de sărbători, ascultam toaca! Mi-am însușit diverse bătăi de toacă. Ea te apropie foarte mult de Dumnezeu, te cheamă la rugăciune, îți creează un soi de lumină”, a mărturisit Ovidiu Lipan.

Cel poreclit ”Țăndărică” se recomandă și la această vârstă ca fiind cu ”picioarele pe pământ și cu capul în nori”.

”Îmi pun țârănă în cap cu ”cel mai bun””

Artistul este de părere că are parte nu doar de har divin, dar și de ajutorul Divinității. Mai ales că s-a electrocutat când era copil, supraviețuind prin miracol.

”Îngerul păzitor e tot timpul acolo. Este bătălia asta puternică între bine și rău, iar când te apropii foarte mult de Divinitate intervine celălalt… Fără lumină, nu poate fi întuneric. Noi suntem energie. Mă rog foarte des. Mă rog ca să-mi creez o anumită stare și ajută. Întâlnesc minuni în continuare. Și simt minunile care se petrec în viața mea.

Acum sunt mai atent și cu viața, și cu scena. Devin tot mai fragile amândouă. De la o anumită vârstă, fără voia ta, devii mai atent cu tot ceea ce se întâmplă în jurul tău. Sunt mai cumpătat și cu una, și cu alta.

Eu îmi pun țărână în cap, cu „cel mai bun”. Știi unde sunt cel mai bun? Când dăruiesc foarte mult. Nu mă consider cel mai bun în domeniul meu”, a punctat rocker-ul.

Citește și

În ce a investit Dan Negru banii: ”Cărămizi”