Tabere pentru copii români din afara țării

Veste bună pentru copii români din diaspora. Aceștia vor beneficia de tabere în România, țara lor de origine, printr-un program care facilitează tabere la mare și la munte pentru aceștia. Gabriela Firea a făcut anunțul pe facebook.

Gabriela Firea: ”Cel puțin 1000 de tineri din diaspora vor merge la mare și la munte în România”

”Taberele pentru copiii români din afara țării vor fi reluate, după doi ani de pauză. Cel puțin 1000 de tineri din Diaspora vor merge la munte și la mare în România. Pentru unii dintre ei este o ocazie să afle despre țara unde s-au născut și au copilărit părinții lor.

Am avut o întâlnire de lucru cu secretarul de stat Gheorghe Cârciu și colegii din Departamentul pentru Românii de Pretutindeni care se ocupă de Programul ARC – taberele pentru copiii români din Diaspora.

În ultimii doi ani, pandemia noului coronavirus a blocat acest program. În 2019, au ajuns în tabere peste 3.000 de tineri și profesori români din afara granițelor României.

Pentru 2022, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni estimează că vor veni în vacanță în țara natală cel puțin 1000 de copii.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse se implică în acest program și va pune la dispoziție taberele de la mare și de la munte.

În săptămânile următoare, finalizăm preluarea tuturor taberele. Am stabilit, împreună cu secretarii de stat Doina Pârcălabu și Kacsó-Doboly Izabella-Mária, o evaluare a acestor tabere și să le alegem pe cele mai potrivite având în vedere că sezonul vacanțelor este aproape. Ținem cont, însă, și de contextul geopolitic în care ne aflăm.

La ultima ediție a programului ARC, au fost organizate sejururi de câte șapte zile la Tabăra Căprioara, din județul Hunedoara, Tabăra Săcelu, din județul Gorj, Tabăra Oglinzi, din județul Neamț și Tabăra Sulina, din județul Tulcea. În ultimii 30 de ani, peste 26.000 de elevi, tineri, studenți și profesori au participat la taberele ARC”, a scris Gabriela Firea în postarea de pe Facebook.

Citește și:

Prima procesiune de Florii după pandemie. Reportaj