Surpriză maximă: Viktor Orban devine șeful Consiliului European și va avea puteri uriașe

Președintele Consiliului European, Jean Michel, și-a anunțat demisia și a explicat că va candida la alegerile europarlamentare din țara sa.

De ce vine Ungaria la ”putere”

Astfel, președinția Consiliului European va fi preluată, temporar, de către țara care asigură președinția rotativă a Uniunii Europene. Ungaria va fi cea care asigură președinția rotativă, iar Viktor Orban ar putea deveni președintele Consiliului European într-o perioadă crucială, informează The Guardian.

Funcția de președinte al Consiliului European este crucială pentru numeroase decizii, inclusiv pentru ajutorul pentru Ucraina invadată.

De asemenea, președintele Consiliului European conduce întâlnirile șefilor de guvern europeni și, împreună cu Parlamentul European, are prerogativa centrală de formare a noii Comisii Europene, brațul executiv al Uniunii Europene.

Astfel, Orbán – care a fost acuzat în repetate rânduri că a ținut ostatic sprijinul european pentru Ucraina, în timp ce miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria, înghețate din cauza unor dispute legate de statul de drept, au fost înghețate – ar conduce de fapt consiliul.

Michel susține că l-ar putea evita pe Orban

Duminică, Michel a reacționat la criticile aduse deciziei sale, spunând: „Vreau să fie clar că, în orice caz, în iunie trebuia să se ia decizia privind succesorul meu, iar decizia Parlamentului va fi în iulie, astfel încât este ușor pentru Consiliu să decidă, să anticipeze intrarea în funcție a succesorului meu.

„Există multe instrumente dacă există voința politică de a-l evita pe Viktor Orbán”, a comentat el.

Liderii europeni urmează să se întâlnească pe 17 iunie și 27-28 – după alegerile parlamentare cincinale, care au loc în întregul bloc în perioada 6-9 iunie – pentru a începe să se lupte pentru posturile de conducere ale blocului, inclusiv pentru președinții Comisiei și Consiliului.

Citește și

Transilvania a intrat în topul Bloomberg al celor mai frumoase destinații de vacanță. Pe ce loc a fost plasată