Suedia nu recomandă vaccinurile anti-Covid pentru copii: ”Nu vedem beneficiul”

Suedia nu recomandă vaccinurile anti-COVID-19 pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani, a anunţat Agenţia de Sănătate Publică, precizând că beneficiile nu depăşesc riscurile, informează Agerpres, care preia Reuters.

Ce spun specialiștii scandinavi

”Pe baza informaţiilor pe care le avem în prezent, şi anume că există un risc scăzut de a face o formă gravă a bolii în cazul copiilor, nu vedem niciun beneficiu clar din vaccinarea acestora”, a declarat Britta Bjorkholm de la Agenţia de Sănătate Publică, într-o conferinţă de presă.

Ea a adăugat că decizia ar putea fi revizuită dacă datele obţinute în urma cercetărilor se vor schimba sau dacă o nouă variantă de coronavirus va schimba cursul pandemiei.

Care e situația acolo

Suedia a înregistrat peste 40.000 de cazuri noi pe 26 ianuarie, una dintre cele mai mari cifre zilnice de la începutul pandemiei, în pofida testării limitate. Deşi în timpul celui de-al patrulea val de coronavirus, numărul cazurilor zilnice a fost extrem de ridicat, sistemul sanitar nu este supus aceleiaşi tensiuni ca în timpul valurilor anterioare.

Joi, 101 pacienţi cu COVID au avut nevoie de terapie intensivă, mult sub nivelul de peste 400 de pacienţi înregistrat în primăvara anului 2021.

În total, aproape 16.000 de persoane au murit din cauza COVID-19 în Suedia de la începutul pandemiei. Guvernul Suediei a extins miercuri restricţiile, care includ un program de funcţionare limitat pentru restaurante şi o limită a numărului de persoane permis în interior, timp de două săptămâni, însă a spus că speră să ridice noile restricţii pe 9 februarie.

Ce se întâmplă în România

Copiii din grupurile cu risc ridicat pot primi deja vaccinul, inclusiv în țara noastră.

Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare, a anunţat că 390 de copii din grupa de vârstă 5-11 ani au fost vaccinați împotriva COVID-19 ieri, 26 ianuarie, în prima zi a campaniei, iar 3.435 de copii sunt programați în platformă.

Mai multe state europene au început în luna decembrie vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Potrivit CDC, au existat 11 cazuri de miocardită, o inflamație a mușchiului inimii, raportate de medici, producători de vaccinuri sau alte persoane.

Citește și

Certificatul verde devine ISTORIE într-o zonă importantă pentru români