Succes fabulos al unor tineri români la o competiție uriașă

Echipa de robotică de la Liceul Teoretic „Virgil Lalescu” din Hunedoara a mai dat o lovitură. A devenit campioană mondială la Știință în cadrul proiectului internațional First Global Challenge.

Anul acesta, provocarea a fost mare. La secțiunea Soluții în sănătate, elevii hunedoreni au primit sarcina de a rezolva o problemă legată de pandemia de Covid-19. Ce au inventat aceștia? Un sterilizator termic pentru măști. Ce are special acest device? Poate steriliza sute de măști pe lună și costă… sub 1 dolar.

Acest sterilizator are și alte avantaje. Permite accesul multor oameni la măști de protecție care să aibă o eficiență crescută, elimină o sursă de gunoi și este realizat doar din materiale reciclabile, adică fir de cupru și carton. Se poate face în mai puțin de 20 de minute. Componentele acestui pachet sunt sterilizatorul termic, un robot autonom de sterilizare cu radiaţie ultravioletă în banda C (UV-C), un sistem de senzori pentru oxigen şi dioxid de carbon, dar și o aplicaţie pentru monitorizarea automată a pacienţilor.

Coordonatorul clubului de știință de la Liceul din Hunedoara a fost desemnat cel mai bun mentor la nivel mondial. „Anul acesta echipa României a reușit să egaleze performanța din 2018! Astfel, echipele RobotX și RobotY au readus aurul la Hunedoara! După o lună de așteptare am aflat rezultatele de la Campionatul Mondial FGC 2021. Oficial, echipa noastră are cel mai bun mentor la nivel mondial, domn’ profesor obținând premiul ”Outstanding mentor”! Echipa este pe măsura mentorului și a obținut medalia de aur la categoria Sănătate. Vă mulțumim pentru sprijinul acordat, este o onoare pentru noi să redovedim că România este campioană în domeniul STEM (n.r.: Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică)!”, au scris cei de la RobotX pe pagina de Facebook.

Citește și

VIDEO Dan Puric: ”În Provincie, oamenii au o demnitate în ochi. În București, mulți speriați, mai fricoși”