SUA au informat Rusia despre vizita lui Joe Biden la Kiev, cu câteva ore înainte de plecarea liderului american de la Casa Albă

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a confirmat astăzi că delegația prezidențială a anunțat Rusia despre călătoria președintelui Joe Biden la Kiev.

Care este motivul

Informarea a fost făcută duminică dimineață, cu câteva ore înainte de plecarea de la Washington, potrivit BBC. Informarea a fost făcută cu rolul de a preveni orice escaladare a situației, a precizat Sullivan.

De altfel, astfel de informări sunt o practică des întâlnită în locuri unde au loc operațiuni care se suprapun pentru a reduce riscul de accidente sau incidente, fiind folosită și de alți lideri europeni care au mers la Kiev, dar și în alte teatre de război din trecut.

Călătoria era în lucru de câteva luni, precizează consilierul prezidențial, dar vineri a fost luată o decizia de plecare. Discuțiile de vineri din Biroul Oval au fost punctul culminant a numeroase luni de muncă din partea unui grup restrâns de consilieri ai lui Joe Biden care au planificat călătoria pentru a coincide cu împlinirea unui an de la începutul războiului, precizează CNN.

Biden a fost informat în mod regulat cu privire la planurile călătoriei, inclusiv evaluările privind riscurile la care se supune, pe măsură ce planurile se apropiau de o concluzie.

Discuțiile dintre Casa Albă și oficialii de la ”cele mai înalte niveluri ale guvernului ucrainean” au contribuit la finalizarea planurilor de călătorie.

”A fost riscul pe care Joe Biden a vrut să-l asume”

”Era mulțumit că riscul era gestionabil”, a spus Sullivan. ”Acesta a fost riscul pe care Joe Biden a vrut să-l asume”, a precizat și directoarea pentru comunicare din cadrul Casei Albe, Kate Bedingfield.

”Este important pentru el să apară, chiar și atunci când este greu, și și-a îndrumat echipa să facă acest lucru, indiferent cât de dificilă ar fi logistica”.

Ca răspuns la o întrebare din partea CNN, consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, a refuzat să spună dacă Biden a trebuit să treacă peste recomandări din partea Secret Service sau a unor oficiali militari pentru a merge la Kiev.

”A primit o prezentare completă a unui plan de securitate operațional foarte bun și foarte eficient. A ascult acea prezentare, a fost mulțumit că riscul este gestionabil și, în cele din urmă, a luat hotărârea (de a merge)”, a spus Sullivan.

Călătoria președintelui american Joe Biden la Kiev, luni, a fost învăluită în secret ca urmare a preocupările de securitate ridicate pe care le implică vizitarea unei zone de război activ. Sâmbătă seara, înainte de a pleca, Biden a ieșit la cină cu soția sa la Washington. Nu a fost văzut din nou în public până la sosirea la Kiev, luni dimineață, un secret bine păstrat timp de 24 de ore.

Cum a decurs planul

Potrivit jurnalistului Jim La Porta, de la revista Rolling Stone, care a fost informat din timp despre această vizită și căruia i s-a cerut să păstreze secretul, președintelui american Joe Biden i s-a prezentat o ”gamă de planuri” pentru această călătorie în Ucraina, inclusiv o întâlnire cu Zelenski la granița polono-ucraineană sau în orașul Liov, în vestul țării.

Cu toate acestea, Biden ar fi insistat să viziteze capitala ucraineană, care a devenit un simbol al rezistenței în fața invaziei din primele săptămâni ale războiului, când Rusia a încercat fără succes să cucerească orașul.

Citește și

Bulgaria nu mai trece la moneda euro în ianuarie 2024