Strigătul disperat al unei asistente infectate din spitalul GROAZEI: ”Ne omoară cu zile! MU-RIM””

O asistentă internată de săptămâna trecută la Spitalul „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, după ce a fost diagnosticată pozitiv cu coronavirus,  a mărturisit telefonic pentru Monitorul de Suceava coșmarul care se ascunde în spatele porților păzite ale celei mai mari unități medicale din județul Suceava.

-Ce se întâmplă la Spitalul Județean Suceava?

Sunt internată de joi seară, sunt două toalete la 50 de bolnavi, toată lumea are diaree, asistente găsești una… Toaletele sunt infectate, nu găseşti noaptea, dacă ai nevoie, un asistent, un infirmier, dacă îți este rău, nu găsești pe nimeni, suntem lăsați la voia întâmplării.Nu vine un medic să spună: <Domnule, uite, aceste medicamente îți fac asta, sunt efectele adverse… uite, te ținem internat 7 zile, 10 zile, 20 de zile, o lună jumătate…> A venit o asistentă și am întrebat-o ce ne facem dacă ne este rău noaptea… <Băteți din picior!> Mâncare… ni se dă ciorbă cu fasole crudă la diaree? Ieri ni s-a servit la micul dejun ceai cu pâine (…)

-Dar dintre cei 50 din salon sunteți toți cadre medicale?

Nu toți, mai sunt și pacienți normali.  Înțelegeți că nu este nimeni cu cine să vorbești. Nu știu, puneți-vă în situația să stați într-o cameră, într-o încăpere și să nu vezi o asistentă… dimineața dacă o vezi și după aia să nu o mai vezi până a doua zi. Duminică seară a murit la noi în salon o femeie… a murit cu zile. Am chemat asistenta, abia după o oră jumătate a venit. Deci… a murit cu zile.

O singură asistentă la 50 de bolnavi. Nu cred că medicul a venit mai mult de două ori.

Și când întreb: Domnule, mă simt bine, am făcut tratamentul, dați-mi drumul acasă, că mai stau acasă încă 14 zile…  Tratamentul se dă haotic, după un caiet. Eu nu am văzut fișa mea medicală. Sunt internată de joi, eu nu știu cu ce sunt internată, cum mi-au ieșit analizele, nu știu nimic, sunt asistent medical.

-Dar știți măcar ce tratament urmați, ce medicamente, v-au zis?

Mă faceți să râd. Cine să zică. Dacă nu au timp. Vin, ți le trântesc în față și pleacă. Două acum, două diseară… Asta-i. Nu au timp să vină, nu au timp de nimic, sunt depășiți de situație. Toaletele sunt superinfectate. Vin săracele femei dimineață, fac curățenie… la 50 de bolnavi, toți cu diaree, nu ai cum să ţii toaletele curate, nu ai cum. Noi aici luăm alte infecții… Nu ai cu cine vorbi.

Astăzi am chemat la colega mea căreia i-a murit soțul, am strigat după medic… nu a venit nici până acuma. Vi se pare normal? Și mai spune managerul că s-a închis spitalul. Care spital s-a închis? Se operează, se lucrează pe toate secțiile. Și noi aici mu-rim. MURIM.

-Sunteți 50 de pacienți pe un etaj întreg? Bărbați, femei, separați?

La un loc, saloane de bărbaţi, saloane de femei. Soțul colegei a fost tot aici. Ea a venit duminică seară, i-a fost rău.  Luni seară l-au coborât pe el în Terapie Intensivă, fiindcă avea saturația de oxigen foarte mică și azi-dimineață, când s-a dus să vadă ce face, el era singur, mort, intubat. Nu era nimeni, nici măcar o lumânare aprinsă. Deci nu se poate, este inuman, nu am cuvinte, mă depășesc. Faceți ceva că ne omoară aici cu zile. Ne omoară!

Să vină secretari de stat, să vină miniștri, nu mă interesează, să vină să vadă…

Eu mă simt mai bine, lasă-mă, domnule, acasă, că-s conștientă că trebuie să stau la izolare. De ce să stau aici să mă infectez?

-Dar în toată perioada asta, ați avut echipament de protecție adecvat?

Mă faceți să rând. Noi nu avem seringi, domnule, pe secție. Nu avem măști, nu avem mănuși, nu am avut nimic. Cu ce să luptăm? Cu mâinile goale. Am fost efectiv aruncați în fața virusului cu mâinile goale. Goa-le. Nu știu, încercați, vorbiți cu secretari de stat, cu miniștri, cu cine știți că puteți vorbi, să vină să ne salveze de aici, că nu se poate, murim cu zile. Murim. Toți medicii sunt infectați. Așa consultă. Infectați.

”Pe front am mai văzut așa ceva, din cărți, din ce am citit la istorie.Mai urmează să vină felcerii să ne omoare și gata. Nu știe nimeni când plecăm, dacă suntem bine, dacă nu suntem bine. În șapte zile de când sunt aici o singură dată a venit cineva și mi-a luat o tensiune. Îs depășite de situație și colegele mele care lucrează, îs depășite. Nu mai pot nici ele. Le-au chemat de acasă, cu febră, îs bolnave și ele.” asistentă medicală infectată cu COVID-19 internată în Spitalul Județean Suceava

Citește și:

ATENȚIE Ce se întâmplă cu copii dacă ambii copii au COVID-19: ”Vor fi preluați”