Streinu-Cercel după vaccin: ”Atunci vom putea fluiera liniștiți”. Câți ani vom mai purta masca

A început etapa secundă a procesului de vaccinare la nivel național. Printre cei vaccinaţi duminică la Institutul ”Matei Balş” din Bucureşti au fost medicii Adrian Streinu-Cercel, Cătălin Apostolescu şi Adrian Marinescu.

Medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat că am putea simţi a doua zi locul în care a fost făcută injecția pentru vaccin. El a adăugat că după a doua doză nu mai există riscul unor infecţii severe cu noul coronavirus, însă masca va rămâne în continuare obligatorie până în 2023!

”Nu mă doare, nu mă ustură. A doua zi s-ar putea să simţiţi unde a fost locul de injecţie. Atât. Apoi, să vă duceţi cu drag la a doua injecţie. E de aşteptat, evident, ca această a doua doză să întărească răspunsul şi să consolideze. Teoretic, după a doua doză, la 7 zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus.

Dar, atenţie, masca va rămâne obligatorie în continuare până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

”Cometa ştim că are o coadă care este lungă, acea coadă este şi coada pandemiei şi ca atare vor fi cazuri până se vor împuţina suficient de mult, astfel încât să putem considera că virusul a ieşit din circuitul biologic normal”, a completat Cercel.

”Ce va fi peste un an nu ştiu, de aceea trebuie să ne grăbim ca în cursul acestui an să vaccinăm tot ce se poate vaccina şi într-un pas alert, în aşa fel încât să imunizăm cât mai multă populaţie şi încercăm să scoatem virusul din circulaţie”, a conchis Adrian Streinu-Cercel.

Citește și

Premierul Cîțu s-a încurcat în cifre: a anunțat că se vaccinează milioane de pensionari