STB a introdus pe trasee controlorii fără veste albastre. Detalii oficiale

Societatea de Transport Bucureşti a înfiinţat Biroul de Supracontrol, pentru eficientizarea activităţii de verificare a titlurilor de călătorie în tramvaie, autobuze și troleibuze.

Adică vor exista echipe speciale de controlori care nu vor mai purta veste albastre și astfel speră să-i prindă mai repede pe cei fără un bilet de călătorie valabil, ”tichetul” costând 3 lei.

Denumiți ”hingherii”

Îi vedeți în fiecare zi prin București îmbrăcați cu niște veste albastre, iar pe spatele lor scrie cu litere de tipar Control. Mulți dintre bucureșteni îi numesc ”hingheri”.

Pentru că mai mereu stau la pândă gata să-i prindă pe cei fără bilet pe tramvai, autobuz sau troleibuz. Umblă în echipe de câte doi sau trei, niciodată de unii singuri.

De cele mai multe ori stau ascunși pentru a nu fi depistați de călători, iar când aproape toate ușile autovehiculului s-au închis se suie rapid pe ultima ușă și pornesc acțiunea.

Amenzi de 1,1 milioane de euro în 2021, cu 14,62% mai mult decât în 2020

Controlorii cu veste nu produc atât de multe amenzi pe cât și-ar dori oficialii societății.

Vorbim despre controlorii STB care își fac meseria în fiecare zi, dar care nu sunt priviți tocmai bine de cei care circulă fără bilet, evident. De exemplu, în 2021 au fost aplicate amenzi contravenționale pentru cei prinși fără bilet în valoare de aproape 5,3 milioane de lei. Adică undeva la 1,1 milioane de euro.

Încasările obținute din activitatea de control au crescut cu 14,62% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. În 2020, în conturile STB au intrat doar 930.000 de euro, dar în două luni – aprilie și mai – nu s-au efectuat controale, din cauza pandemiei de COVID.

Controlorii cu veste albastre sunt ușor de reperat în stații. Iar în ultimele luni sunt din ce în ce mai activi, dar nu produc atât de multe amenzi pe cât și-ar dori oficialii societății. Conform datelor oferite de STB, pe parcursul anului trecut s-au întocmit 8.297 de procese-verbale de contravenție și au fost sancționate 96.802 persoane, față de 101.925 în 2020. Numărul nu e cu mult în scădere, dar conform rapoartelor STB, sunt mii de călători care circulă zilnic fără bilet.

Cum se vor recunoaște cei de la ”Supracontrol”

Tocmai din acest motiv a fost înfiinţat Biroul de Supracontrol, pentru eficientizarea activităţii de verificare a titlurilor de călătorie în mijloacele de transport public. Pe trasee vor exista în continuare controlorii clasici cu veste albastre, doar că în anumite momente vor exista și controlori care sunt îmbrăcați în civil, fără niciun fel de detaliu care să le semnaleze prezența în mijloacele de transport în comun din București.

”Scopul acestei acţiuni este de a determina toţi călătorii să circule cu titlu de călătorie valabil şi de a elimina situaţiile în care aceştia achitau călătoria doar la vederea vestelor de control”, susțin oficialii STB într-un comunicat.

Cum vor fi recunoscuți cei de la Biroul de Supracontrol? Conform oficialilor STB, aceștia vor deţine legitimaţia de control, ce conţine poza şi datele de identificare ale angajatului STB (nume, prenume şi numărul de serviciu); echipamentul de control pe care este instalată aplicaţia de verificare a cardurilor de călătorie.

Citește și

Tudor Chirilă și-a amânat spectacolele din cauza problemelor de sănătate