Senatoarea Diana Șoșoacă și Raed Arafat au fost mai mereu pe poziții diametral opuse privind politica de sănătate publică, în ultimii doi ani ieșind în evidență în cele două tabere. În prezent, avocata l-a dat în judecată pe șeful DSU.
La începutul 2022, senatoarea Diana Șoșoacă a fost amendată cu 5.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru afirmații jignitoare la adresa lui Raed Arafat, șeful Departementului pentru Situații de Urgență.
De la ce a pornit
Astfel, colegiul director al CNCD a decis că afirmațiile ”de ce nu se duce domnul Raed Arafat în țara lui de baștină”, ”vorbește despre dânsul la persoana a III-a, probabil că i se trage din limba țării sale natale”, ”nu știu cum domnul Raed Arafat și-a luat examenul de cetățenie” și ”trădătorii nu au ce căuta în România” constituie faptă de discriminare.
Amenda contravențională de 5.000 de lei care i-a fost aplicată Dianei Șoșoacă de către CNCD a fost dată în baza unei hotărâri luate cu majoritate de voturi, 8 la 1, așa cum amintea comunicatul oficial al instituției condusă de Csaba Asztalos.
”Nu trebuie tolerat”
”James Baldwin spunea: «Nu tot ceea ce este înfruntat poate fi schimbat, dar nimic nu poate fi schimbat pană nu este înfruntat». Rasismul şi xenofobia reprezintă o boală terminală a unei societăţi şi trebuie înfruntate şi învinse înainte ca ele să devină o parte din ”normalitatea” în care trăim.
Astfel de afirmaţii, indiferent cui sunt ele adresate, nu trebuie tolerate într-o societate democratică a secolului 21. Istoria ne-a arătat ce poate face rasismul, xenofobia şi îndemnul la ură, astfel încât este obligaţia noastră să reacţionăm de îndată dacă nu vrem ca istoria să se repete”, a transmis Raed Arafat după pronunțarea deciziei CNCD în cazul Dianei Șoșoacă.
Ea nu vrea să plătească
Evident, Diana Șoșoacă nu a fost de acord cu sancțiunea, anunțând încă de atunci că o va contesta. Potrivit Fanatik, pe 28 februarie anul curent, la Curtea de Apel București a fost înregistrat procesul deschis de senatoare împotriva lui Raed Arafat și a Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care au rolul de ”pârâți”.
Instanța nu a stabilit încă primul termen al procesului care are ca obiect ”anulare act administrativ”. De altfel, acesta nu este singurul proces deschis de Diana Șoșoacă, senatoarea având pe rol o mulțime de alte cauze, inclusiv contestarea mai multor amenzi primite în pandemie, când a refuzat să poarte masca de protecție.
Un caz cu conotații internaționale care a avut-o în centru pe Diana Șoșoacă s-a petrecut la începutul lunii decembrie 2021, atunci când realizarea unui interviu pentru postul italian Rai Uno s-a lăsat cu un veritabil scandal între avocată și jurnaliștii străini.
Citește și