Sorin Oprescu: ”Vreau să trăiesc să demonstrez asta”

Sorin Oprescu, 70 de ani, a fost eliberat pe cauțiune din închisoarea din Grecia, miercuri, şi a declarat pentru Antena 3 că ”vreau să trăiesc măcar până în momentul în care pot să demonstrez că nu sunt vinovat”.

Susține că nu a fugit în Grecia, ci se afla deja acolo, definitivându-și actele pentru rezidență.

Cauțiune de 5.000 de euro

Fostul edil al Capitalei a plătit cauțiunea de 5.000 de euro şi a fost eliberat miercuri, 1 Iunie, din penitenciarul Korydallos, cu condiția să locuiască la adresa specificată în documentele predate în cadrul procesului şi să nu părăsească Grecia. Imediat după eliberare, el a dat câteva declarații pentru Antena 3.

”Nu vreau să mor. Eu vreau să trăiesc măcar până în momentul în care pot să demonstrez că nu sunt vinovat şi nu am făcut altceva decât să plătesc din punct de vedere politic anii 2015 şi zăpăceala furibundă încât să dispară tot ce înseamnă clasa politică la momentul respectiv”, a spus el.

”Nu am fugit nicăieri, am fost găsit acasă”

Fostul primar, în vârstă de 70 de ani, susține că nu poate fi considerat fugar și că vrea să își trăiască ”liniștit zilele pe care le mai am”.

”Eu nu am fugit nicăieri. Eram aici (n.r. – Grecia), îmi făceam visul de o viaţă întreagă ca atunci când o să ies la pensie o să pot să-mi petrec liniștit zilele pe care le mai am, câte Dumnezeu or fi ele, dar în liniște şi într-o sănătate aparentă, că toţi ne aflăm într-o stare de sănătate aparentă”, a afirmat Sorin Oprescu.

Fostul primar al Bucureștiului a explicat și cum a fost reținut în Atena, la patru zile după ce a fost dat în urmărire de Poliție.

”Eram acasă, în apartamentul pe care l-am închiriat. Îmi definitivam formele de rezidență începute în urmă cu 6 luni. M-au găsit acasă. Nu m-am ascuns, nu am fugit. Cum să fug? Pentru ce, când tot procesul a fost o mascaradă?

Am trăit cu speranța că poate într-adevăr se dorește să se afle adevărul”, a spus Sorin Oprescu.

De două ori pe lună se prezintă la poliție

Magistraţii din Grecia au decis marți, 31 mai, că Sorin Oprescu poate fi eliberat pe cauţiune. Astfel, el rămâne liber până la următorul termen de judecată.

Nu are voie sa părăsească Grecia şi va trebui să se prezinte în fiecare lună la poliţie, pe data de 5 şi pe data 16, pentru un control judiciar. Magistraţii vor lua în discuţie în perioada următoare cererea de extrădare.

Vineri, 13 mai, Sorin Oprescu a fost găsit vinovat de corupție în dosarul în care este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie. Oprescu a fost arestat pe 17 mai, în Grecia, la patru zile după ce a fost dat în urmărire după condamnarea definitivă.

Citește și

Codin Maticiuc: “Ajutați-mă să-l falimentez pe Țiriac!”