Decizie de ultimă oră: Sorin Cîmpeanu a fost acuzat de plagiat și și-a dat demisia în această seară.
Cum a motivat
”Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației”, a anunțat, joi seară, Sorin Cîmpeanu într-un mesaj publicat pe Facebook.
Decizia vine după ce luni, 26 septembrie 2022, jurnalista Emilia Șercan a arătat că Sorin Cîmpeanu a plagiat într-un curs universitar. Potrivit investigației PressOne, ministrul și-a însușit în 2006 aproape 100 de pagini din munca a doi universitari alături de care semnase cu șase ani mai înainte.
Inițial, Cîmpeanu a negat orice vinovăție și a declarat că dezvăluirea despre plagiatul său este „o încercare de a bloca legile educației”. La trei zile, el și-a anunțat demisia într-o postare pe Facebook în care face bilanțul mandatului său.
”Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine”, afirmă Sorin Cîmpeanu.
Și-a lăudat mandatul
Printre realizări, el menționează: revenirea elevilor în școli în contextul pandemiei de coronavirus, schimbări care au pus bazele reformei “România Educată” sau obținerea de finanțare prin PNRR pentru educație.
Povestea plagiatului lui Sorin Cîmpeanu a început în 2006, când acesta și-a însușit 13 capitole scrise de doi alți autori „ca structură, ca text, ca imagini, ca date prezentate în tabele” dintr-o lucrare apărută în anul 2000, susține jurnalista Emilia Șercan, în articolul publicat de PressOne. Într-o primă reacție după acuzațiile de plagiat, Cîmpeanu a declarat că dezvăluirea despre plagiatul său este „o încercare de a bloca legile educației”.
Mai multe persoane au protestat marți dimineață, 27 septembrie, în fața Ministerului Educației. Oamenii au cerut demisia lui Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat din Guvernul Ciucă.
Citește și
Mulți au crezut că Alexandru Arșinel și Stela Popescu sunt soț și soție