Sică Alexandrescu: ”Dragă Caramitru, tu ai mult talent, îţi doresc cât mai mulţi duşmani!”

Lumea teatrului, și nu numai, a fost îndurerată de moartea lui Ion Caramitru, 79 de ani, duminică seară. În 2019, fostul actor și fost director al TNB era nevoit să răspundă public atacurilor din media, care vizau modul în care conducea Teatrul Național din București.

În scrisoarea deschisă pe care a trimis-o presei, adresată ”oamenilor, în general, spectatorilor, în special, prietenilor şi celor care nu-mi mai sunt prieteni”, Caramitru spunea că nu este prima dată când este supus presiunilor și când este obligat să treacă prin astfel de situații.

Redăm din scrisoarea lui Ion Caramitru pasajele esențiale, cele care-l caracterizează:

”Mă adresez pe această cale oamenilor, în general, spectatorilor, în special, prietenilor şi celor care nu-mi mai sunt prieteni.

Când am debutat în rolul Eminescu, în 1964, la TNB, regizorul Sică Alexandrescu mi-a scris o dedicaţie pe cartea dăruită la premieră: «Dragă Caramitru, cine are talent are şi mulţi duşmani, tu ai mult talent, îţi doresc cât mai mulţi duşmani!»

Pot să-i spun maestrului meu că urarea s-a împlinit. Am destui duşmani şi în teatru, şi în Parlament, şi în Guvern şi chiar pe stradă.

Am ajuns, iubite maestre, la maturitate!

Nu am a-mi reproşa mai nimic, nici privind conduit mea civică, nici profesională şi nici material. Trebuie să-mi reproşez încrederea în oameni şi naivitatea de a uita ceea ce românul, tot timpul, ştie, că surprizele majore, dramatice şi uneori chiar tragic vin de la cei cărora, într-un fel sau altul, le-ai făcut doar bine în viaţă şi în carieră.

De aici şi până la linșajul mediatic pe care îl trăiesc, e doar un pas.

Trebuie să mă apăr, să dovedesc, să mă dezbrac în faţa lumii, pentru a arăta unde mă doare şi ce am de gând să fac. Cam cum era în comunism.

Am mai trecut prin asta. Sunt pregătit.

Mă simt nevoit, pentru a treia oară în ultimii douăzeci de ani, să-mi salvez onorabilitatea.

Vreau să-mi asigur prietenii că nu am nevoie de ajutor, că am adevărul de partea mea şi că voi lupta să-l dovedesc. Îi rog doar să mă urmărească în tot ce fac”, scria Ion Caramitru.

Citește și

Iulian Bulai, impresionat de o nuntă la țară: ”Nimeni n-a furat mireasa și nu i-a rupt rochia”. Reacții hazlii