--> -->

Sfaturi pentru soții: ”În asta stă puterea femeii”

Soția ultimului țar al Rusiei, Nicolae al II-lea, Alexandra Feodorovna, a scris într-un jurnal al său tot felul de însemnări despre gândurile sale. Acestea au fost scrise în cartea ”Să învățăm să iubim”, Sfânta Împărăteasă Alexandra a Rusiei.

Sfaturi pentru soții: ”În asta stă puterea femeii”

”Dacă puterea bărbatului stă în cunoaștere, puterea femeii stă în gingășie. Cerurile binecuvintează întotdeauna casa aceleia care trăiește pentru a săvârși binele. Soția cea credincioasă îi arată soțului ei încredere deplină întru toate. Ea nu tăinuiește niciodată nimic de bărbatul ei. Ea nu dorește să primească din partea nimănui cuvinte de admirație pe care să nu i le poată împărtăși și lui. Ea îi împărtășește bărbatului ei fiece simțire, nădejde, dorire, bucurie sau întristare pe care le poartă în inimă.

Atunci când se simte dezamăgită sau jignită, soția poate fi ispitită să caute înțelegere și mângâiere din partea prietenilor apropiați. O astfel de purtare se dovedește, însă, deosebit de păguboasă, atât pentru soția însăși, cât și pentru pacea, fericirea și bunăstarea întregului ei cămin. Durerile de care ne plângem celor din afara familiei rămân ca niște răni netămăduite. Soția cea înțeleaptă nu împarte cu nimeni altcineva necazurile ei de taină, afară numai de povățuitorul ei duhovnicesc, întrucât numai acesta poate să ajute, prin răbdarea și dragostea lui, la potolirea certurilor și neînțelegerilor.

Dragostea destănuie, în lăuntrul inimii femeii, multe care rămân ascunse vederii celorlalți. Ea singură le cunoaște, și cunoscându-le, le știe tăinui. Acoperă neajunsurile și cele mai necioplite trăsături sufletești, dobândind măsuri negrăite de dragoste și frumusețe duhovnicească.

În măsura în care, odată cu trecerea timpului și din pricina grijilor și a trudei de zi cu zi, farmecul și frumusețea cea din afară se împuținează, cu atât mai mult trebuie să sporească și să strălucească frumusețea sufletului, pentru a o înlocui pe cea a trupului. Soția trebuie să se îngrijească, în toată vremea, să placă numai soțului ei și nimănui altcuiva. Atunci când rămân doar ei doi, în căminul families, soția trebuie să arate încă și mai frumos decât de obicei, și să nu cadă în delăsare la gândul că nu o vede nimeni. În loc să se arate plină de viață și cu purtare plăcută în tovărășia altora, iar odată rămasă singură, să cadă în melancolie și apatie, femeia trebuie, dimpotrivă, ca rămânând doar cu soțul ei, în liniștea căminului lor, să fie cu atât mai veselă, mai frumoasă și mai strălucitoare.

Și soțul, și soția trebuie să dăruiască unul altuia tot ce au mai bun în ființa lor. Grija ei nestăvilită, stăruitoare pentru toate năzuințele lui și sfatul ei înțelept în orice chestiune care îl privește pe soț, îl vor întări pe acesta, dându-i putere să împlinească toate îndatoririle de zi cu zi și să iasă biruitor din orice luptă. Iar înțelepciunea și puterea de care soția are nevoie pentru a-și împlini sfintele îndatoriri, ea le poate afla doar de la Dumnezeu.

Citește și:

Sfânta Împărăteasă Alexandra a Rusiei, despre mame: ”Cea care zidește cu adevărat”