Sfatul Sfântului Ioan Gură de Aur pentru bărbații căsătoriți: ”Vezi acum modelul de iubire”

Sfântul Ioan Gură de Aur, cel care ne-a lăsat Sfânta Liturghie săvârșită în cea mai mare parte a anului în bisericile ortodoxe, a lăsat și câteva îndrumări duhovnicești pentru bărbați care sunt valabile și în ziua de astăzi.

”Tu, bărbatul, îl auzi pe Pavel, care o povățuiește pe femeie să ți se supună ție, și-l lauzi și-l admiri. Auzi însă ce spune mai jos: ”Bărbaților, iubiți pe femeile voastre așa cum și Hristos a iubit Biserica și pe Sine s-a dat pentru ea” (Efeseni 5, 25).

Ai văzut mai înainte un model de supunere? Vezi acum și modelul de iubire. Vrei ca femeia să ți se supună așa cum Biserica I se supune lui Hristos? Poartă-i și tu ei de grijă, așa cum Hristos îi poartă de grijă Bisericii.

Și dacă trebuie să-ți jertfești viața pentru ea, să fii făcut bucăți de o mie de ori, să le suferi și să le rabzi pe toate, nu refuza s-o faci. Căci nici măcar așa nu vei face ceva egal cu ceea ce a făcut Hristos pentru Biserică, de vreme ce tu vei suferi acestea pentru cea cu care ești unit, iar Domnul a suferit pentru cea care s-a întors împotriva Lui și l-a nesocotit.

”Așa să te porți cu femeia ta”

Așadar, pe când Hristos, nu cu amenințări, nu cu huliri, nu cu spaime, ci cu multă iubire și blândețe, cu grijă și cu jertfă a reușit să inspire încredere celei care atât de mult L-a necăjit, așa să faci și tu, așa să te porți cu femeia ta.

Dacă nu-ți acordă atenție, dacă te înfruntă cu mândrie, dacă te nesocotește, vei putea s-o îndrepți prin marea ta purtare de grijă, prin dragostea și bunătatea ta, nu prin mânie și înfricoșare.

Doar pe un slujitor îl poți cuminți în felul ăsta, sau poate nici pe el, pentru că se va înfuria degrabă și va înceta să te mai slujească. Pe tovarășa ta de viață, pe mama copiilor tăi, pe temelia oricărei bucurii din familie, nu trebuie s-o îndreptezi cu sălbăticie și amenințări, ci cu iubire și bune maniere”, se arată în cartea Problemele Vieții a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Citește și:

Dan Voiculescu s-a înscris la Teologie la 73 de ani! Mogulul de presă a explicat de ce