Sfântul Dumitru, sfântul curajului

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de Mir, sau Sfântul Dumitru este sărbătorit de ortodocşi şi de catolici, pe 26 octombrie.

Cine a fost Sfântul Dumitru

Sfântul Dumitru a trăit în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). A fost fiul prefectului din Tessaloniki (Salonic), numit după moartea tatălui său guvernator al Tesalonicului.

Mai târziu, împăratul Maximian a aflat că Dimitrie este creștin, lucru care l-a mâniat foarte tare. Drept urmare, acesta a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor.

Venit la Tesalonic, împăratul l-a întrebat pe Dimitrie dacă sunt adevărate cele auzite despre el. Dimitrie a mărturisit cu îndrăzneală că este creștin și a defăimat închinarea păgânească.

Sfântul Dumitru a fost închis în temniță și ucis cu sulița.

Ce nume se serbează de Sf. Dumitru

Cu ocazia celui mai important sfânt al toamnei, se serbează nume derivate din Dumitru.

Originea numelui Dumitru, Dumitra vine din greacă: pământul-mamă, în sensul legăturii sfinte dintre om şi natură, dintre om şi pământul din care a fost făcut. Nume sărbătorite de Sfântul Dumitru: Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitra, Dima, Mimi, Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitrița, Demetra, Dumitrana, Mița, Dumitriţa, Mimi.

Dacă nu știai, dacă știi pe cineva pe numele Mitică, acest nume provine tot de la Dumitru! Practic, prenumele masculin Mitică este o variantă a numelui Dumitru.

Citește și

Caddy de la BUG Mafia a făcut infarct și se află internat în spital