--> -->

Secretul păstrat de marele Ivan Patzaichin. Care era numele real al legendarului sportiv

În urmă cu zece zile, Ivan Patzaichin, cel mai valoros canoist român din toate timpurile, o legendă a sportului românesc, s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani. A fost răpus de o boala incurabilă cu care s-a luptat mai bine de trei luni.

La trecerea lui în neființă a ieșit la suprafață și unul dintre secretele foarte bine păstrate de el și de familie. Numele marelui campion era, de fapt, Potzaichin! Așa fusese trecut în acte, pe certificatul de naștere.

Înlocuirea vocalei „o” cu ”a” îi aparține poporului român. Un reprezentant al Comitetului Olimpic și Sportiv Roman, bun prieten cu Ivan, a ținut să povestească cum s-a ajuns, de fapt, la aceasta modificare a numelui.

”În acte, Ivan era trecut Potzaichin. Așa îl știam cu toții. Doar că, oamenilor și în special jurnaliștilor, le-a fost mai simplu să-i spună Patzaichin. Și așa a rămas. Ivan nu s-a supărat niciodată. A acceptat imediat această modificare de nume, atât în scris cât și verbal și așa a rămas”, a precizat sursa Prosport.

Nu este un caz singular, cel puțin în istoria sportivă a dinamoviștilor. Ioan Andone este trecut în bulentin ”Andonie”, așa cum i-a fost înregistrat numele imediat după naștere, iar Costel Orac este ”Oracă”.

Citește și

Cătălin Botezatu întrebat dacă a fost amantul Elenei Ceaușescu: ”Eram unul dintre preferații doamnei”