Wave Resort

Secretele Sofiei Vicoveanca: ”Port această bancnotă de 10 lei în traista mea”

Sofia Vicoveanca, 79 de ani, este una dintre cele mai apreciate voci ale istoriei muzicii populare românești, iar celebra artistă cu discuri și cu distincții nenumărate, cu melodii, cu doine, cu bocete nepereche, a fost invitată în cadrul emisiunii ”40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D.

Din vestimentația ce-a făcut-o o stea a muzicii populare românești, nu au lipsit niciodată mărgelele și o traistă, moldovenească. În care de mai mulți ani are o bancnotă de 10 lei, pe lângă agrafe pentru păr, o oglindă și o casetă cu farduri. ”Eram cu ”Rapsozii Botoșanilor”, la care sunt angajată de mai mult timp, sala era toată încărcată cu bunătățuri, colegii mi-au cântat ”La mulți ani”, urma ziua mea, pe 23 septembrie, și a venit la mine un bătrânel: ”Dumneata ai cântat cândva la fata mea la nuntă!”. Și-mi lasă 10 lei: ”Să-ți cumperi o ”șucalată” (n.red – regionalism pentru ”ciocolată”).

I-am luat microfonul domnului primar, un gest nepoliticos, și-am spus: ”Oameni buni, domnul mi-a adus 10 lei ca să-mi cumpăr o ciocolată. Cred că dumnealui are mai mare nevoie de banii aceștia decât mine, dar vă jur că, atât timp cât voi trăi, acești bani vor rămâne în trăistuța mea”. Am avut nevoie de bani că mai rămân fără pâine în casă, dar nu i-am luat să-i cheltui”, a povestit celebra artistă.

Moldoveanca a fost și actriță de film, a jucat în 7 pelicule. Prima dată, alături de George Constantin, în ”Orașul văzut de sus” (1975), când a interpretat un rol pe un buldozer, detaliu ce-o amuză și acum. ”Nu pot să aleg un actor preferat. Am fost ”soția” lui Gheorghe Dinică într-un film, apoi Maia Morgenstern mi-a fost ”noră”, Horațiu Mălăele ”copilul meu cu handicap”. Mă rugam să nu le stric jocul”, a dezvăluit doamna muzicii populare românești.

Citește și

Tronul regilor României, după 70 de ani, la București. Va fi expus într-un muzeu