Se scumpesc restaurantele. Reguli schimbate de autorități

Autoritățile au decis ca restaurantele, fast-food-urile și cantinele din România să aibă obligația de a prezenta ingredientele și valoarea nutrițională a preparatelor.

Restaurantele ar putea scumpi meniurile ca urmare a acestei măsuri.

Măsura impusă de ANPC vizează cantinele, fast-food-urile și restaurantele, acestea având termen două zile pentru a se conforma. Decizia intră în vigoare pe 15 martie 2023, după ce a fost amânată din decembrie 2022.

Preparatele vor trebuie să conțină informații generale, cantitatea, alergenii, aditivii și valoarea nutritivă.

Proprietarii de restaurante spun că acest lucru înseamnă costuri în plus pentru realizarea meniurilor și, într-un final, vor fi suportate de clienți. Neconformarea va atrage avertismente și amenzi.

„Ordinul nr. 201/2022 al Președintelui ANPC conține elemente esențiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialiștii instituției a fi deosebit de importante, în beneficiul consumatorilor căci, dacă, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, tot așa este normal să se regăsească același tip de informații care să descrie un preparat culinar servit într-o locație de alimentație publică. În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoștință de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, transmite ANPC.

Citește și:

Cetatea Ovech, loc superb în drum spre litoralul bulgăresc