Potrivit unui proiect legislativ care a trecut deja de Senat, buletinele, atât cele clasice, cât și cele electronice, vor conține și grupa sanguină precum și RH-ul posesorului.
Detaliul ce poate salva vieți
Motivul ar fi legat de faptul că aceste informații pot salva vieți, cel puțin așa consideră medicii.
Proiectul legislativ urmează să intre la vot în Camera Deputaților și dacă va fi adoptat, atunci se va reveni la o măsură care a fost în vigoare înainte de 1990. Pe vechile buletine, cu file, apărea și grupa sanguină.
Cum este acum
Este important de menționat faptul că, chiar și pentru cei care au împlinit 18 ani este nevoie de prezența unuia dintre părinți atunci când își depun actele necesare pentru cartea de identitate.
Părintele trebuie să dea o decalrație scrisă în fața personalului serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor unde se depune cererea de eliberare a buletinului.
– cererea pentru eliberare buletin;
-certificatul de naştere, original şi copie;
– documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original şi copie;
– declaraţia unuia dintre părinţi ori a unei terţe persoane, din care să rezulte faptul că identitatea declarată în cererea de eliberare a actului de identitate, coroborată cu imaginea preluată ori cu fotografia ataşată cererii, aparţine solicitantului;
– extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum şi, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reşedinţă;
– extrasul de carte funciară trebuie să fie obţinut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate.
Citește și
Cum se poartă colegii la școală cu fetița adoptată de Paula Seling: ”E realitatea”