--> -->

Se redeschide pasajul Unirea. Și pasajul pietonal de la Eroii Revoluției

Edilul sectorului 4 a anunțat sâmbătă, 3 septembrie, că circulația în Pasajul Unirea și la pasajul pietonal de la Eroii Revoluției va începe duminică seară, în jurul orei 20.00, după luni de lucrări care au generat blocaj în trafic.

”Începând de mâine, probabil în jurul orelor 20.00, circulația în Pasajul Unirii va fi reluată pentru că, pe data de 19 iunie, am promis că până la începerea noului an școlar această lucrare va fi finalizată”, a spus Daniel Băluță într-o postare pe Facebook.

”Partea cea mai dificilă urmează”

Primarul Sectorului 4 a atras însă atenția că lucrările care au început în iunie reprezintă doar punerea în siguranță, iar ”partea cea mai dificilă urmează”.

”Vorbim despre ceea ce înseamnă plafonul Unirii, o structură care se găsește deasupra Dâmboviței, structură care obligatoriu trebuie consolidată”, a menționată Băluță, care a apreciat că timpul estimat pentru această lucrare este ”undeva în a doua jumătate a anului 2024”.

60 de milioane de lei, adică aproximativ 12 milioane de euro, inclusiv TVA, a costat reabilitarea Pasajului Unirea.

Este vorba doar de prima etapă a lucrărilor, care vor continua cu planșeul Unirii, care trebuie consolidat.

Arc peste ani

Lucrările de refacere a pasajului rutier de la Piaţa Unirii au început pe 20 iunie și au durat 77 de zile. Comparativ, 35 de zile au durat lucrările la Pasajul Unirea, lung de 900 de metri, scria ziarul România Liberă în iunie 1987, anunțând o nouă realizare a epocii Nicolae Ceaușescu.

300 de oameni au muncit zilnic pe șantier, potrivit lui Băluță, iar în cele două luni de lucrări s-au făcut modificări la sistemul de ventilaţie, de iluminat și la sistemele de colectare a apelor pluviale.

Pasajul pietonal Eroii Revoluției, deschis după 4 luni de lucrări

Totodată, și pasajul pasajul pietonal Eroii Revoluției, care face legătura întra stația de metrou și cele de tramvai, va fi deschis circulației tot duminică seară, 4 septembrie, în jurul orei 20.00.

”Lucrările pe care le facem la pasajul pietonal de la Eroii Revoluției, lucrări care timp de patru luni de zile au obstrucționat circulația la nivelul intersecției Eroii Revoluției, au intrat într-o altă etapă. Cele două benzi de circulație blocate, tot începând de mâine, la ora 20.00, vor fi redate traficului”, a afirmat Băluță.

Toate trecerile de pietoni din intersecția Eroii Revoluției au fost eliminate și mutate în subteran, respectiv în pasajul pietonal, astfel încât locuitorii sectorului 4 să nu mai fie nevoiți să traverseze intersecția în condiții de risc.

Pasajul Unirea, vechi de 35 de ani

Pasajul Unirea din București a fost dat în folosință în iunie 1987. Cu o lungime de 900 de metri, dintre care 600 de metri acoperiţi, era cel mai mare pasaj rutier subteran din România la acel moment.

”Instalații de televiziune cu circuit închis pentru urmărirea traficului” și „aparatură modernă de ventilație pentru eliminarea noxelor” erau promisiunile autorităților comuniste pentru nou inauguratul pasaj, după cum nota presa vremii.

Citește și

Mircea Geoană, despre alegerile prezidențiale: ”În 2009 am câștigat, dar totul a fost denaturat dintr-un pact cu diavolul”