--> -->

Scumpiri masive în energie, creșteri de prețuri la carburanți și la țigări de mâine

Anul 2021 va sosi încă din prima zi a anului cu diverse scumpiri. Aceasta în condițiile în care autoritățile au anunțat creșterea salariului minim brut la 2.300 de lei. Mai mult, alocațiile pentru copii vor fie mărite cu 10% de la începutul anului, potrivit unor surse guvernamentale citate de G4Media.

De la 1 ianuarie 2021, piața energiei electrice va fi liberalizată total, astfel că românii care beneficiază de tariful universal și nu și-au schimbat furnizorul se vor trezi cu scumpiri, a transmis Asociația Energie Inteligentă.

Cei mai afectați vor fi consumatorii Enel din Banat, care urmează să plătească cu 26% mai mult pentru fiecare kWh de electricitate consumat, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). Virgil Popescu, ministrul economiei, a recomandat consumatorilor să își schimbe pe piața liberă furnizorul de electricitate.

”Oamenii ar trebui să se uite pe site-ul ANRE, la comparatorul de preţuri, şi să-şi aleagă oferta cea mai bună. Eu am spus acum vreo două săptămâni, în momentul în care Hidroelectrica a anunţat o ieftinire cu 4% a preţului la energie electrică de la 1 ianuarie, că oricine nu este mulţumit de furnizorul actual îşi poate alege un furnizor din piaţa concurenţială, respectiv poate să se mute la Hidroelectrica, care până acum oferă cel mai mic preţ”, a spus Popescu, citat de Agerpres.ro.

Aceștia sunt urmați de abonații Enel din sudul Munteniei, inclusiv București, unde tarifele vor crește cu 23,4% și de cei ai aceleiași companii, dar aflați în Dobrogea, unde majorarea va fi de 18%, mai arată asociația.

Tot de la 1 ianuarie urmează să se scumpească și carburanții, ca urmare a creșterii accizelor. Acciza la benzina fără plumb crește cu 54 de lei pe mia de litri la benzina fără plumb, până la 1.827 de lei pe mia de litri. Astfel, urmează o creștere de 5,4 bani pe litru.

La motorină, acciza crește cu 49 de lei pe mia de litri, până la 1.674 de lei pe mia de litri. Scumpirea va fi de 4,9 bani pe litru. La pompă, benzina va fi cu 6,4 bani pe litru, iar motorina cu 5,8 bani pe litru, deoarece la accize se adaugă și TVA.

Există creșteri de accize și la țigări, iar acestea vor duce la scumpirea pachetului de țigarete. Astfel, accizele vor crește de la 500,80 lei la mia de țigarete la 533,97 lei pe țigarete de la 1 ianuarie și la 563,97 lei de la 1 aprilie.

Amenzile rutiere rămân neschimbate. Punctul de amendă este în acest moment 145 de lei, fiind înghețat. El va rămâne la acest nivel și în 2021, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență.

Citește și

Anamaria Prodan vrea la Dinamo! Planul uluitor pus la cale