Schwarzenegger către Putin: ”Tu poți asta”

Un videoclip în care Arnold Schwarzenegger, 74 de ani, îi cere președintelui Vladimir Putin să înceteze războiul din Ucraina a devenit viral, mai ales în mediul online rusesc.

Totodată, fostul actor și guvernator al Californiei i-a avertizat pe cetățeni că le sunt livrate informații.

”Tu ai declanșat acest război. Tu îl conduci. Poți să-l oprești”, i-a transmis fostul guvernator al Californiei liderului de la Kremlin, intervenția sa fiind lăudată de rușii care se opun războiului din țara vecină.

Se folosesc și rușii de videoclip

Politicianul de opoziție Lev Shlosberg este de părere că filmarea în care apare Schwarzenegger a fost făcută ”cu respect față de noi, poporul rus”.

”Arnold Schwarzenegger are o capacitate unică de a vorbi cu oricine cu persuasiune, respect și în condiții egale. Inteligență, putere și dreptate. Ascultă. Gândește-te la asta. Înțelege”, a scris Lev Shlosberg pe Telegram.

Și jurnalistul liberal Anton Orekh a remarcat, într-o postare pe aceeași rețea socială, că mesajul starului de la Hollywood nu conține urme de ”rusofobie”.

”Suntem proscriși în lume… Arnold este unul dintre puținii oameni care s-au adresat rușilor nu ca unor orci sălbatice, ci ca unor oameni buni care și-au pierdut calea”, a comentat Orekh.

Pe de altă parte, mesajul antirăzboi al lui Schwarzenegger a fost ironizat pe un cont de Twitter pro-Kremlin, unde a fost publicat un comentariu acid: ”Opinia capetelor vorbitoare plătite din SUA” contează puțin pentru ruși.

”Sunteți mințiți”

Videoclipul în care actorul american vorbește despre războiul din Ucraina a fost publicat pe 17 martie pe contul său de Twitter, unde are 5,1 milioane de urmăritori. Până astăzi, 19 martie, la ora 20.30, clipul a înregistrat peste 33 de milioane de vizualizări și a fost redistribuit de peste 463.000 de ori, obținând 1,2 milioane de aprecieri.

În mesajul său, Schwarzenegger a spune că cetățenii ruși sunt mințiți de Kremlin când conducerea țării susține că invazia are scopul de a ”denazifica” Ucraina.

”Vă vorbesc astăzi pentru că sunt lucruri care se întâmplă în lume, care sunt ascunse de la voi, lucruri groaznice despre care ar trebui să știți”, a afirmat fostul guvernator al Californiei.

”Nu Kievul a început războiul, cei de la putere de la Kremlin” l-au început, a continuat actorul în videoclipul de nouă minute în care apar inclusiv imagini cu zonele devastate din Ucraina.

”Acesta nu este războiul poporului rus”, a mai spus Schwarzenegger, care s-a adresat și soldaților Moscovei. ”Știți deja mult din adevărul pe care l-am spus. L-ați văzut cu ochii voștri. Acesta nu este războiul pentru apărarea Rusiei la care au luat parte bunicii sau străbunicii voștri. Acesta este un război ilegal”, a mai transmis actorul.

Contul de Twitter al lui Schwarzenegger este unul dintre puținele care sunt urmărite de conturile oficiale de Twitter în limba rusă și engleză ale Kremlinului.

Citește și

Mircea Geoană (NATO): ”Câteva săptămâni”