Scărița-Belioara, un loc desprins din Rai

Spectacolul toamnei este fascinant pentru turiști, dar și pentru fotografi, deopotrivă. Pastelurile create de natură trebuie imortalizate, pentru ca tot mai multă lume să le vadă. Rezervația Șesul Craiului – Scărița-Belioara este un astfel de loc fantastic, parcă desprins din povești.

Șesul Craiului – Scărița-Belioara se află în județul Alba, pe teritoriul administrativ al comunelor Ocoliș și Poșaga. Rezervația are o suprafață de aproape 50 de hectare, iar cei care ajung aici se pot delecta cu bijuterii ale naturii de toate felurile. Astfel, vârfuri muntoase sub formă de turle, precum Vârful Negrilii, Piatra Belii sau Colțul Bleantului vin la pachet cu numeroasele peșteri din zonă, cărora localnicii le-au dat nume pitorești: Peștera Colțului Rotund, Coșul Boului, Peștera fără Fund, Peștera Călugărului.

Șesul Craiului este un platou situat la nu mai puțin de 1.350 de metri altitudine, în timp ce rezervația botanică Scărița-Belioara este binecuvântată cu specii rare, precum Sângele voinicului, Crinul pestriț, Argințica, Căldărușa sau Gențiana.

Ce se mai poate vedea și fotografia aici? Relieful este dominat de turnurile impresionante de calcar și dolomite carstificate, în timp ce văile adânci au pereți verticali, lângă care te cam ia amețeala. Partea nordică este bine împădurită, astfel că fotografiile de toamnă au un farmec special.

Cum se ajunge la Șesul Craiului – Scărița-Belioara? Sunt mai multe trasee care duc aici, cu diferite poteci dinspre:

– Poşaga de Sus (Belioara), pe marcaj Punct Roșu – Circuitul Rezervaţiei Scăriţa Belioara
– Lunca Arieșului, peste Vf. Vulturese, marcaj Triunghi Roșu
– Runc, prin Cheile Pociovaliștei, Triunghi Albastru
– Runc, prin Cheile Runcului și Lunca Largă, marcaj Cruce Albastră
– Muntele Băișorii, peste Muntele Româneasa, marcaj Cruce Albastră.

Citește și

Pentru cine face lobby Cristi Borcea: ”N-ar trebui să vină tot el?!”