Sărbătoare mare pe 2 februarie

Sărbătoare mare în fiecare an pe 2 februarie. Întâmpinarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos. Iisus Hristos este dus la Templul din Ierusalim de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere. În acel moment se făcea și curățirea mamei.

Întâmpinarea Domnului, pe 2 februarie

Fecioara Maria și Iosif împreună cu pruncul Iisus sunt întâmpinați de dreptul Simeon și proorocița Ana. Potrivit Tradiției, dreptul Simeon a făcut parte din traducătorii Pentateuhului din limba ebraică în greacă. În momentul în care a ajuns la textul: ”Iată Fecioara va lua în pântece și va naște fiu” a înlocuit termenul ”fecioară” cu ”femeie”. Pentru nedredința sa, Dumnexeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioară. (Luca 2, 25-26)

Dreptul Simeon era un om al rugăciunii și reprezintă așteptarea împlinirii profețiilor. Simeon dorește să fie eliberat pentru că era împlinit și din cântările acestei sărbători putem afla că el pleacă spre a vesti și morților că Fiul lui Dumnezeu s-a întrupat. În momentul în care acesta Îl ia în brațe de Hristos, rostește:

”Acum slobozește (n.r. eliberează) pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor și slava poporului Tău, Israel”. (Luca 2, 29-32)

Proorocița Ana simbolizează Legea și Proorocii, cele care se vor împlini în persoana lui Hristos.

Pruncii se aduc și la noi la biserică la 40 de zile după naștere

Întâmpinarea Domnului sau aducerea Lui spre închinare la templu a rămas ca pildă și pentru noi și mamele își aduc bebelușii la biserică, la patruzeci de zile după naștere, pentru molifta de curățirea și închinarea la sfintele icoane. Mama care a născut vine în biserică și în numele familiei aduce pe noul-născut ofranda lui Dumnezeu, închinându-l la altar.

Obiceiuri de Întâmpinarea Domnului

În credința populară ziua de 2 februarie este cunoscută sub denumirea de Ziua Ursului. Copiii erau unși cu grăsime de urs. Prin această practică se credea că puterea acestui animal era transferată asupra copiilor. Bolnavii de ”sperietoare” erau tratați în această zi prin afumare cu păr de urs.

Se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Dimpotrivă, dacă în această zi cerul este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, prevestind slăbirea frigului și apropierea primăverii.

Citește și:

Sfaturi pentru o viață frumoasă și sănătoasă