Rușii au explicat ce înseamnă litera Z de pe tancuri

S-a aflat ce înseamnă Litera ”Z”, care a devenit un simbol al susținătorilor lui Vladimir Putin. Mulți au încercat să descifreze ce înseamnă acest simbol prezent pe tancurile rusești, iar acum s-a aflat.

Gimnastul rus Ivan Kuliak(20 de ani) și-a lipit pe piept un Z similar cu cel de pe tancurile rusești care au intrat în Ucraina. Acesta a explicat de ce a făcut acest gest, dar și ce înseamnă de fapt simbolul.

”Pentru pace”, așa susține Ivan Kuliak că se traduce simbolul literei Z

”E mai multă atenție în jurul meu după acest gest. Încerc să nu dau prea multă importanță. Ideea mi-a venit după ce am văzut comportamentul ucrainienilor. Au vorbit urât cu noi, comportamentul lor a fost unul inacceptabil. Nu au existat agresiuni la adresa mea, dar, în general, comportamentul lor a făcut ca situația să escaladeze foarte mult.

În timpul probelor strigau ”Gloria Ucrainei” sau veneau cu steagul Ucrainei pe umeri. Între timp, noi eram considerați sportivi neutri și ne simțeam incomod.

A fost frustrant când s-a cerut scoaterea noastră din Cupa Mondială, deși noi nu am greșit cu nimic. Am vrut să facem spectacol, dar nu am știut dacă avem voie sau nu în final.

Rușii au explicat ce înseamnă litera Z de pe tancurile rusești

Nu regret. Dacă ar trebui să aleg dacă ies cu litera ”Z” pe piept, aș face-o din nou. Am văzut simbolul la militarii noștri și am căutat să văd ce înseamnă. Am aflat că înseamnă ”pentru pace”. Nu doresc răul nimănui, ci doar am vrut să arăt care e poziția mea. Ca atlet, voi lupta pentru victorie, dar susțin pacea”, a declarat Ivan Kuliak pentru Russia Today.

Litera Z nu există în alfabetul chiliric rus

Ministerul rus al Apărării a postat pe canalul său de Instagram că Z înseamnă Za pobedu („pentru victorie”) și V reprezintă „puterea adevărului”.

La doar trei zile după invazie, rețeaua de stat RT, finanțată de Kremlin, a anunțat pe canalele sale de socializare că vinde marfă marcată cu Z, inclusiv tricouri și hanorace, pentru a arăta sprijinul pentru trupele ruse. De atunci, nenumărate adunări au fost organizare în toată țara, în care tineri ruși sunt văzuți purtând haine marcate cu Z în timp ce își afișează sprijinul pentru război. Litera Z a fost, de asemenea, pictată pe blocurile din epoca sovietică.

Simbolul a avut, de asemenea, expunere și în afara Rusiei. Vineri, mii de sârbi fluturând steaguri rusești și purtând litere Z au mărșăluit prin Belgrad până la ambasada Rusiei, într-o demonstrație de sprijin public pentru Moscova după invazia acesteia în Ucraina. Iar sâmbătă, gimnastul rus Ivan Kuliak a purtat însemnul Z în timp ce stătea lângă ucraineanul Kovtun Illia, medaliatul cu aur la un eveniment de la Cupa Mondială de gimnastică de la Doha.

Citește și:

Ofertă de Ziua Femeii pentru vacanța de vară la mare