Rusia ne avertizează: ”Așa aveți liniște”

Este a 6-a zi de război în Ucraina, după ce Rusia a decis să invadeze vecina României în zorii zilei de 24 februarie. Conflictul este departe de a fi încheiat, deja au eșuat primele runde de negocieri.

Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a vorbit, într-un interviu pentru jurnaliștii de la Financial Intelligence, despre relațiile româno-ruse în contextul războiului din Ucraina.

”UE își trage un glonț în picior”

Oficialul rus a explicat care sunt propriile așteptări, și ale țării lui, cu privire la afacerile acționarilor ruși în România, având în vedere că autoritățile au anunțat că au în vedere sancțiuni economice.

”Ambasada noastră a stabilit contacte cu autoritățile române cu privire la reținerea șoferilor ruși de camioane grele în drum spre Italia de către poliția de frontieră ucraineană, sub presiunea batalioanelor naționale neonaziste deja menționate. Sperăm într-o soluție pozitivă…

Apropo, Rusia a primit în ultima săptămână aproximativ 150 de mii de refugiați din Donbass, care au fost atacaţi în mod deschis de militarii ucraineni și de neo-naziști.

În ceea ce privește afluxul de refugiați ucraineni la punctele de control la frontieră, este o mare tragedie umanitară pe care Rusia nu are cum s-o gestioneze.

Forțele ruse care operează pe teritoriul ucrainean au declarat de mai multe ori oficial că nu vizează populația civilă sau cartierele de locuit, ci doar ținte și infrastructură militară. Armata ucraineană beneficiază de dreptul deplin de a depune armele și, după ce au semnat obligația de a nu lua parte la alte ostilități, sunt libere să se întoarcă la familiile lor.

În ceea ce privește – îndrăznesc să spun nebunești – ideile care circulă în Europa despre eliminarea tuturor relațiilor economice reciproc avantajoase dintre noi, acestea vor fi egale cu a-şi trage UE un glonţ în picior”, a declarat ambasadorul.

Deja suntem vecini

A fost abordată și tema unui eventual pericol la care se expune România având în vedere proximitatea de Ucraina, țară unde se desfășoară conflictul.

”În măsura în care forțele armate române sau NATO nu sunt implicate în războiul împotriva Rusiei, țara dumneavoastră nu este în pericol în calitate de vecin al Federației Ruse”, a comentat ambasadorul Rusiei la București.

A ținut să transmită și un mesaj cetățenilor români.

”România este unul dintre vecinii noștri și căutăm să menținem relații de bună vecinătate cu aceasta. Ceea ce este important: aceste relații ar trebui construite pe o bază solidă a respectului și beneficiului reciproc, precum și a reciprocității”, a mai oficialul rus.

Nu va fi pace prea curând!

Pornind de la întrebarea dacă există pericolul întreruperii livrărilor de gaze către România, Valery Kuzmin a reiterat motivul pentru care Rusia a invadat Ucraina.

”În Ucraina, Rusia desfășoară operațiunea militară specială care urmărește:

– asigurarea securității Republicilor Populare Lugansk și Donețk, care au suferit în ultimii opt ani din cauza agresiunii militare și a genocidului din partea regimului de la Kiev;

– demilitarizarea Ucrainei care a fost transformată de curând în bază militară a NATO și SUA care și-au declarat deschis intențiile ostile față de Rusia;

– denazificarea Ucrainei, unde asistăm la renașterea mișcării naționaliste radicale extreme care glorifică organizațiile colaboraționiste pro-Hitler din al Doilea Război Mondial și practicile lor criminale antiumane.

Având în vedere cele de mai sus, nu există pericolul direct de întrerupere a furnizării de gaze către România pe ruta de sud (Turcia – Bulgaria). Deși unele mișcări nesăbuite ale conducerii UE de la Bruxelles (”sancțiuni financiare cuprinzătoare”) sau comportamentul aventurier iresponsabil al bandelor naziste, care sunt numite batalioane naționale în Ucraina, reală și chiar cunoscută din experiența anterioară, practica autorităților ucrainene de a fura cu aroganță gazul ar putea aduce riscuri suplimentare aprovizionărilor pe teritoriul ucrainean”, a conchis el.

Citește și

Medvedev amenință: ”Vom naționaliza”