--> -->

Românii bat recordul pentru sumele cheltuite pe vacanțe în străinătate

Românii sunt în plin concediu estival, dar evită litoralul de la malul Mării Negre. Deși, teoretic, este cel mai accesibil, din punct de vedere al proximității.

Sumă record

Suma cheltuită de români pe vacanțe în străinătate ar putea ajunge la 6 miliarde de euro până la final de an, nivel record, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor BNR din primele cinci luni.

BNR publică lunar contul curent al balanţei de plăţi (intrări şi ieşiri) în servicii, iar cele mai recente date arată că în turism avem un deficit uriaş de 1,1 miliarde de euro în primele cinci luni din acest an, informează Mediafax.

Altfel spus, românii au cheltuit pe vacanţe în străinătate 2,5 miliarde euro în ianuarie-mai anul acesta, în timp ce străinii au cheltuit în ţară 1,4 miliarde de euro.

Deficit uriaș

Dacă se păstrează acest ritm, deficitul pe turism se va duce la 2,64 miliarde de euro până la final de an.

Nici războiul din Ucraina, COVID-19, inflaţia sau creşterea dobânzilor nu au domolit ”foamea“ românilor de-a merge în vacanţe în afara ţării.

Pe de altă parte, pentru edu­caţie, românii alocă cei mai puţini bani, piaţa de carte fiind estimată la doar 75-80 milioane euro anual, de circa 80 de ori mai puţin faţă de suma alocată pentru călătoriile în străinătate.

Citește și

Begliktash, loc spectaculos de pe litoralul bulgăresc