România nu poate introduce operele lui Brâncuși în patrimoniul UNESCO, francezii își bagă bagheta

Bagheta franţuzească, un amestec de făină de grâu, apă, drojdie, sare şi un vârf de savoir-faire, ar putea să fie inclusă în curând în patrimoniul imaterial al UNESCO, a transmis Reuters, potrivit Agerpres.

Brutarii din Hexagon au acuzat că baghetele tradiţionale sunt scoase treptat de pe rafturile magazinelor, chiar şi în Franţa, de pâinea preambalată fabricată pe linii uriaşe de producţie.

“Nu există un secret unic al fabricării unei baghete tradiţionale bune”, a reacționat Mickael Reydellet, proprietarul a opt brutării. “Este nevoie de timp, savoir-faire, modalitatea adecvată de coacere şi făină bună fără aditivi”, a mai adăugat el.

Confederaţia brutarilor francezi a trimis o cerere pentru ca bagheta să fie inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO. Însă bagheta concurează cu doi rivali pentru a fi candidatul Franţei: acoperişurile de zinc, ce acopera majoritatea imobilelor din Paris, şi festivalul vinului Biou d’Arbois din regiunea Jura. Ministrul francez al Culturii va face o recomandare preşedintelui în cursul lunii martie.

Brutarii susţin că includerea pe lista UNESCO ar proteja un set de cunoştinţe care au trecut de la o generaţie la alta şi au protejat bagheta de impostorii din întreaga lume.

În patrimoniul UNESCO, destinat recunoaşterii tradiţiilor orale, artelor, practicilor, ritualurilor şi metodelor tradiţionale de fabricaţie, sunt incluse deja metodele vechi de producere a lipiei în Iran şi Kazahstan. De asemenea, a fost inclusă metoda tradiţională de producere a berii din Belgia precum şi arta napolitană a preparării pizza.

Boulangeriile franceze au fost serios afectate de restricţiile introduse anul trecut în contextul pandemiei de COVID-19. “Această includere i-ar linişti pe brutari şi ar încuraja următoarea generaţie”, a spus Reydellet.

Aproximativ 6 milioane de baghete sunt vândute zilnic în Franţa. Însă preşedintele federaţiei brutarilor, Dominique Anract, spune că obiceiul de a cumpăra zilnic o baghetă de la brutar este ameninţat, în condiţiile în care aproximativ 30.000 de brutării şi-au închis porţile începând din 1950, pe măsură ce supermarketurile s-au înmulţit.

“Primul lucru pe care îl cerem unui copil este să meargă să cumpere o baghetă de la brutar. Avem o datorie faţă de noi înşine să protejăm acest obicei”, a apreciat Dominique Anract.

Citește și

Rareș Bogdan nemilos cu unul dintre liderii coaliției: “Gesturile mici trădează caractere”