Și România a avut activitate vulcanică în trecut. Urmele acesteia se pot vedea în județul Brașov, mai precis la Racoș, acolo unde se află Vulcanul Stins.
O excursie în acel loc te duce parcă pe lună. Peisajul este, pe de o parte, straniu, iar pe de altă parte, fermecător. Este o lecție de geologie în stare pură. Sunt 3 culori principale: negru, roșu și portocaliu. Plus verde primăvara și vara. Dacă e să ne referim la rocile prezente la Vulcan, putem vorbi de piatră ponce și tot felul de bazalte, care au fost folosite și la construcția Cetății Rupea și a Castelului din Racoș. Zgura este, de asemenea, un element predominant.
Diametrul acestui vulcan este de 400 de metri, iar ultima actvitate vulcanică de aici a avut loc în urmă cu aproape 10.000 de ani.
La nici 500 de metri distanță se află un alt loc spectaculos. Este vorba de Lacul de Smarald, cu un diametru de 400 de metri și o adâncime de 10. Din denumire ne putem da seama de ce este special acest lac. Dacă tot ați ajuns acolo, mai puteți merge vreo 10-15 minute pe jos pentru a vedea Coloanele de Bazalt, născute în urma unor erupții vulcanice. Unele au peste 20 de metri înălțime, astfel că e bine să aveți aparatul de fotografiat pregătit.
Citește și
Rădoi a sărit în apărarea ”câinilor”: ”Am pățit-o și eu. Au nevoie de asta”