ROMÂNIA FRUMOASĂ Vizită în capitala Daciei

Hunedoara este un județ cu numeroase obiective turistice, mai mult sau mai puțin puse în valoare. Munții Orăștiei reprezintă o zonă cu puternică încărcătură istorică, astfel că un drum în acea zonă este un prilej atât de relaxare, cât și de cunoaștere.

Cea mai cunoscută locație din zonă este, bineînțeles, Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei înainte de războaiele cu romanii. Din fericire, până la Sarmizegetusa se ajunge destul de ușor, drumul de acces fiind bun. La un moment dat, nu se mai poate merge cu mașina, care trebuie lăsată într-o parcare special amenajată. De acolo se urcă aproape 900 de metri, pe un drum reabilitat recent. Până sus, la 1.200 de metri altitudine, vă puteți delecta cu măreția pădurii și, din întâmplare, puteți zări și câțiva urși.

Tariful de intrare este de 15 lei, iar traseele de vizitare sunt două. Acestea au însă și o mare parte comună, cea în care se află cele mai cunoscute obiective ale fortăreței. Zidurile cetății aveau nu mai puțin de 3 metri grosime și aproape 5 metri înălțime. Și acum se fac lucrări arheologice, pentru a aduce la lumină moștenirea dacilor. Văzută de sus, cetatea are o formă hexagonală, însă laturile nu au aceeași lungime.

Zona cea mai spectaculoasă este cea a sanctuarelor. Se pare că ar fi fost 8 sanctuare în formă de patrulater, care au fost însă distruse de romani în timpul războaielor. Sanctuarele circulare sunt două. Cel care a suscitat cele mai multe controverse apare în toate pozele turiștilor care au trecut prin Sarmizegetusa Regia. Au fost mai multe variante susținute de istorici și arheologi. Una ar fi că respectivul loc a reprezentat un calendar dacic. Alta duce spre ideea unui templu. Cert este că s-au făcut mai multe lucrări de restaurare, ultima având loc acum câțiva ani, când au fost înlocuiți stâlpii de lemn, considerați a fi o soluție nefericită. Altarul de andezit este un alt punct de atracție al fortăreței.

Pe lângă Sarmizegetusa, un loc absolut fantastic de vizitat cu familia, ar fi interesant de făcut un tur și al celorlalte 5 cetăți care constituiau lanțul defensiv al dacilor: Luncani – Piatra Roșie, Costești – Blidaru, Costești – Cetățuie, Căpâlna și Bănița.

Citește și

Îi crește cota lui Sorescu: ”Are plămâni de 20 de milioane de euro”