ROMÂNIA FRUMOASĂ Vizită 3 în 1: mănăstire, muzeu, stațiune

La câțiva kilometri de Brăila, vreo 5, nu sunt mulți, se află un loc de o liniște excepțională: Lacu Sărat. Două obiective deosebite, numai bune de vizitat într-o zi de weekend, sunt Mănăstirea și Muzeul Mănăstirii Lacu Sărat.

Biserica din cadrul Mănăstirii Sf. Pantelimon nu este foarte veche, dar atrage prin frumusețea sa. Este din lemn de brad și a fost inaugurată în 1996. A fost construită în stil maramureșean, iar turla-clopotniță are nu mai puțin de 24 de metri înălțime. Înăuntru se pot găsi 9 icoane pictate în secolul al 19-lea, dar și alte peste 70 realizate de un artist brăilean. Lângă biserică sunt alte două corpuri de chilii, în care se adăpostesc câteva maici.

Măicuțele au grijă și de Muzeul Mănăstirii Lacu Sărat, în care pot fi văzute multe obiecte vechi, undeva spre 3000, multe donate de pelerini. Printre acestea se numără un cufăr vechi de peste 150 de ani, care a ajuns, de-a lungul vremii, și la Paris. Ștergare, costume tradiționale, cărți, obiecte din gospodăriilor anilor 1800-1900, icoane – toate construiesc un univers special, care adaugă un plus de farmec acestui loc. Un epitaf de acum două secole, ce ilustrează scena pogorârii de pe cruce, are un loc aparte în Muzeu.

Vizita în această zonă poate fi completată și de câteva ore sau chiar zile în Stațiunea Lacu Sărat. Apa sulfatată, clorurosodică, magneziană concentrată a lacului are calități terapeutice deosebite. În plus, nămolul care se extrage din lac se folosește pentru tratarea afecțiunilor reumatismale. Pădurea de 70 de hectare care înconjoară stațiunea îi conferă o atracție deosebită, ținând parcă la distanță zgomotul vieții de zi cu zi.

Citește și

Ganezu vrea să-i sperie pe ”câini”: ”Avem pe unul, seamănă cu Hagi”