ROMÂNIA FRUMOASĂ Un Parc Natural superb, în Neamț

Județul Neamț are multe de oferit turiștilor care merg pe acolo. Frumusețile naturale sunt completate de locuri în care mâna omului a făcut minuni. O zonă spectaculoasă este cea a Parcului Natural Vânători, situată pe versantul estic al Munților Stânișoarei, pe raza a 6 localități.

De ce este așa de frumos acest loc? Este un parc natural de peste 30.000 de hectare, care include 26.300 de hectare de fond forestier. Specii rare, unele pe cale de dispariție, trăiesc aici. Dintre acestea, ursul brun, râsul, zimbrul, vidra, lupul, pisica sălbatică, cerbul carpatin.

Rezervația de zimbri Dragoș-Vodă din cadrul Parcului Natural Vânători Neamț are o poveste mai veche. A fost înființată în 1968, când au fost aduși 3 zimbri din Polonia. În această zonă s-au filmat secvențe de vânătoare pentru două filme celebre la vremea lor, Frații Jderi și Ștefan cel Mare – Vaslui 1475. Din păcate, agitația creată cu ocazia filmărilor a dus la moartea unui zimbru. În 1977 au fost aduse alte 5 exemplare, de data aceasta din fosta Uniune Sovietică. Un an mai târziu, efectivul de zimbri era de 10 exemplare. În 1998 au mai fost aduși 3 zimbri, deoarece mai rămăsese o singură femelă.

Alte 3 zone protejate se mai găsesc în arealul Parcului: Pădurea de Argint, Codrii de Aramă și Pădurea de Smarald. În Parcul Natural Vânători Neamț a fost construită prima pasarelă suspendată dintr-o pădure din România, cu o lungime de 200 de metri și situată la 15 metri înălțime.

Ce se mai poate vizita în zonă? Sunt multe obiective, printre care Ansamblul Mănăstirii Văratec, Ansamblul Mănăstirii Agapia, Ansamblul Mănăstirii Horaița, Ansamblul Mănăstirii Secu, Ansamblul Mănăstirii Neamț, Muzeul de Etnografie, Folclor, Istorie și măști tradiționale “Nicolae Popa” de la Târpești, Casa memorială Ion Creangă de la Humulești și Casa Memorială “Mihail Sadoveanu” din satul Vânători Neamț.

Citește și

Gigi Becali, conspirativ: ”Am zis că Bârsan mai dă unul afară, era teleghidat”