ROMÂNIA FRUMOASĂ Un Palat superb, readus la viață

Județul Bacău are multe de oferit turiștilor care ajung în această zonă. Un loc fascinant este la 3 kilometri de Dărmănești. Palatul Știrbei este o bijuterie arhitectonică, readusă la viață în urmă cu câțiva ani.

Povestea Palatului a început acum mai bine de un secol. În 1906 au pornit lucrările de construcție, după planurile arhitectului Nicolae Ghika-Budești. Ingineri germani și muncitori italieni au muncit din greu pentru ca Palatul să prindă contur.

Clădirea principală are parter și două etaje. Corpul principal cuprinde camerele oficiale, zona de primire, sufrageria, salonul mare și birourile. De aici se face ușor trecerea spre terasa semicirculară, care oferă o imagine splendidă asupra locului în care a fost construit Palatul. De altfel, suprafața parcului este de 125.095 metri pătrați.

Un corp lateral al Palatului găzduia partea administrativă, cu camere mai mici, împodobite însă cu elemente decorative din lemn. În total, Palatul are o suprafață de aproape 1040 metri pătrați. Tot ansamblul a fost întreținut timp de 38 de ani, până în 1944, de familia prințului Știrbei. De altfel, familia princiară a fost foarte iubită de oamenii din Dărmănești. Prințesa i-a ajutat pe țăranii care aveau probleme. La un moment-dat, a internat la București, pe banii săi, victimele unui incendiu în care au ars câteva gospodării.

Ajungerea comuniștilor la putere a distrus viața frumoasă de la Palat. Cele 3 prințese de la Dărmănești au fost alungate și au ajuns în Franța, iar Palatul a fost jefuit și unele opere de altă distruse. Între 1947 și 1977, aici a funcționat un Sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză. Din 1978, Palatul a devenit tabără de copii.

În 2005, Palatul a fost recuperat de nepoții prințesei Elisabeta Știrbei. 9 ani mai târziu, domeniul a fost vândut, iar mai apoi, Palatul a fost renovat.

Citește și

Cosmin Olăroiu, campion în China! I-a suflat titlul lui Fabio Cannavaro