ROMÂNIA FRUMOASĂ Un muzeu născut dintr-o mare pasiune

Reșița este gazda unui muzeu ceva mai special. Eforturile unui tânăr au dus la crearea Muzeului Cineastului Amator, un loc în care sunt adunate piese care au legătură cu industria cinematografică, dar și cu aparatura utilizată de cineamatori.

Andrei Bălbărău este omul de care se leagă începuturile acestui muzeu deosebit. Acum 14 ani, era student și membru al unui cineclub amator. Pasiunea pentru film l-a făcut să se gândească să colecționeze tot felul de aparate utilizate în acest domeniu. A găsit locul perfect: sala de proiecție a fostului Cinematograf 23 august din Reșița. Din fericire pentru el și pentru colegii cu care a început această aventură, aparatura din acel loc s-a păstrat intactă, așa că a devenit un punct de plecare excelent pentru Muzeu.

„Am început cu camere de filmat cu peliculă. Cea mai veche cameră este din 1921, pe 35 mm. Nu are arc şi este acţionată manual, cum erau pe atunci. Se punea filmul înăuntru şi se dădea la manivelă. Am cercetat şi am început să mă interesez cine deţine aparatură veche. În general, le-am adunat din bazar, de pe site-urile de anunţuri, din mica publicitate, din donaţii. Multe sunt din străinătate. Am cumpărat camere de filmat, aparate de proiectat filme şi aşa mai departe. Camera din 1921 este cea mai valoroasă, alături de o cameră Arriflex pe 16 mm şi una de 35 mm. Sahia Film folosea din astea, erau pentru profesionişti, pentru cinematografie”, a explicat Andrei Bălbărău.

Ce se poate vedea la Muzeul Cineastului Amator, singurul muzeu privat de acest gen? Ei bine, vizitatorii se pot delecta cu camere de filmat pe peliculă, aparate de proiecție, prese de tăiat și lipit film, filme pe peliculă, afișe de film, diverse publicații legate de cinematografia românească. În plus, o misiune nobilă este reprezentată de digitalizarea filmelor vechi, făcute pe peliculă, și apoi publicarea versiunii actualizate.

Un alt lucru deosebit este că oamenii care au grijă de Muzeu organizează și tabere de formare, pentru cei care doresc să descopere tainele acestui domeniu fascinant. Muzeul a fost inclus și în proiectul Noaptea Muzeelor, astfel că pasionații au putut admira în liniște toate piesele valoroase din acest spațiu.

Citește și

Gabriela Firea: ”Sunt lideri PNL care sună colegi de-ai noștri. Nu vom vota!”