ROMÂNIA FRUMOASĂ Un loc special, de descoperit alături de copii

În perioada asta și în condițiile pandemice prin care trecem, un lucru numai bun de făcut este planificarea călătoriilor pentru primăvară sau vară. Iar dacă excursia este făcută alături de copii, bucuria este cu atât mai mare. Satul Roșia, din județul Bihor, este un loc perfect de petrecut măcar un weekend în sezonul cald.

De ce este Roșia o zonă deosebită? În primul rând, peisajul este fascinant. Satul este răsfirat, cu case împrăștiate care-ncolo, fie pe văi, fie pe vârf de deal. O plimbare pe cărările satului pur și simplu vă scoate din cotidianul plin de probleme. Iar copiii vor fi fericiți, mai ales când vor da de frăguțele care acoperă pajiști întregi. Chiar sunt foarte multe acolo. Vara, puteți sacrifica măcar câteva ore de somn, pentru a vă întinde pe iarbă și a ghici stele și constelații alături de micuți.

Tot la Roșia a supraviețuit și o moară de apă din secolul al 19-lea. Acum, este un muzeu în aer liber, care vă așteaptă cu aparatele foto pornite. Nu foarte departe de moară este și casa în care a locuit și a muncit un meșter de viori cu goarne, instrumente simbol pentru județul Bihor. Se poate vizita și fostul atelier, unde sunt încă expuse viorile cu goarnă. Tot acolo se pot vedea și mai multe obiecte de vestimentație specifice Bihorului.

Și nu e tot. Din Roșia se poate admira Platoul carstic Runcuri. Peșterile Peştera Ciur-Izbuc, Peştera Ciur-Ponor, Peştera Doboş sunt de văzut, însă intrarea se face doar alături de personal specializat. Copiii se vor bucura la maximum când vor vedea cascadele din zonă.

Cum se ajunge la Roșia? Se pleacă din Oradea către Beiuș pe DN76 vreo 60 de kilometri, iar apoi, la Pocola se face stânga și se merge alți 15 kilometri.

Citește și

Dinamoviștii lucrează cu spor: încă o vedetă convinsă să-și micșoreze salariul!