Muntele Ciobot, de lângă Gheorgheni, are o atracție aparte, mai ales iarna. Acoperit de zăpadă, are cărări care merită bătute. Una dintre acestea duce tocmai la Capelele Sf. Ana, construite sus, la peste 1000 de metri altitudine, și care au o istorie veche.
Capela maghiară a fost construită pe traseul vechiului drum comercial care unea Transilvania și Moldova, undeva, în secolul al 15-lea. Rotonda ridicată atunci a fost extinsă la finalul secolului al 18-lea cu o navă în stol baroc. Au urmat și alte intervenții, care mai mult au stricat aspectul Capelei. Ultima renovare a reușit însă să readucă la viață acest simbol al zonei. Au fost remediate multele fisuri din ziduri, s-a construit o pardoseală din cărămidă, au fost montate gemuri speciale, iar partea de sus a zidului a fost completată cu cărămidă.
În plus, învelitoarea din șindrilă a fost refăcută, iar latura dispărută a rotondei a fost marcată. La finalul acestei activități încărcate de emoții și de efort, spațiul inițial al bisericii a fost recreat. Chiar și prispa de lemn a fost reconstruită.
Traseul din Gheorgheni până la Capele este bine marcat, așa că nu vă prea puteți rătăci. De sus, priveliștea asupra orașului și a întregii zone este senzațională. Cu tot cu opriri, faceți cam o oră până în vârf, dar nu veți regreta. Vă veți încărca doar cu energie pozitivă. Cele două capele, maghiară și armeană, sunt la 1087 de metri altitudine, iar în fața celei catolice stă scris „Construită de cei 700 de locuitori ai comunei Gheorgheni, rămași în viață după epidemiile de ciumă din anii domnului 1633, 1646, 1677 ca veșnică pomenire”.
Cum ajungeți la Gheorgheni? De la Miercurea Ciuc mergeți spre Toplița, pe E578, și ajungeți la destinație după 57 de kilometri.
Citește și
CTP despre Vlad Voiculescu: ”Și-a dat cu levierul în genunchi. Stilul Trump-Șoșoacă”