ROMÂNIA FRUMOASĂ Un conac ce a trecut de 400 de ani

Satul Cândești nu prea spune nimic la prima vedere. Este situat în comuna Vernești din județul Buzău, iar aici se află cel mai vechi conac din zonă. Nu putea fi denumit altfel decât Conacul Cândeștilor, ctitorit de Radu Mihalcea Cândescu.

Conacul a fost construit în anul 1620 de către familia Cândescu, ajunsă în Buzău tocmai din Țara Hațegului. Cândeștii au dat și numele satului, când au părăsit conacul din Pătârlagele. Lângă noua construcție, boierii au ridicat și o biserică, în care este îngropat Radu Mihalcea Cândescu. Conacul a avut mai mulți stăpâni, mai ales după 1800, când nu au mai fost moștenitori pe linie bărbătească. Astfel, prin căsătoria fetelor, clădirea a intrat în posesia familiilor Filipescu-Cândescu. Între 1862-1914, conacul și moșia au tot fost vândute, printre stăpâni aflându-se și prințul Alexandru Știrbei.

La începutul secolului trecut, proprietar a fost Gogu Iliescu. Acesta a modernizat pivnița, cu gândul la vin, ducând-o la o capacitate de 134.000 de litri. Tot la conac s-a construit o moară electrică, dar și două tunuri de împrăștiat norii de grindină. Unul dintre acestea este expus la Muzeul Tehnic din București. Un alt lucru interesant este că pictorul Nicolae Grigorescu a locuit la conac timp de 5 ani. Aceștia i-a primit în dese rânduri vizitele prietenilor săi Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea și Alexandru Vlahuță. Un alt oaspete de seamă al conacului a fost Henri Coandă, îndrăgostit de fiica lui Gogu Iliescu, Eliza.

1949 a însemnat exproprierea conacului de către comuniști. Astfel, Gogu Iliescu a sfârșit tragic, pe străzile Buzăului, la 81 de ani. Abia în 2004 domeniul a reintrat în posesia moștenitorilor. Cum se ajunge la Cândești? De la Buzău se pleacă pe DN10, spre Târgu Secuiesc, Conacul fiind la mai puțin de 20 de kilometri distanță.

Citește și

Detalii de la sursă, cum era să se piardă Eșanu: ”I-au zis asta”