ROMÂNIA FRUMOASĂ Un colos cu istorie de aproape un mileniu

Despre Sebeș s-a tot vorbit în ultimii ani, și numai de bine. Orașul aflat la câțiva kilometri de Alba Iulia s-a dezvoltat rapid, dar își păstrează și farmecul istoriei. Un obiectiv impresionant, care merită vizitat, este Biserica Evanghelică.

Clădirea are o istorie veche. Primele informații despre Biserică datează din secolul al 12-lea, când au fost puse bazele acesteia de către coloniștii sași. Din păcate, mongolii au distrus clădirea între 124-1242. Biserica a fost însă reconstruită în stil gotic și apoi fortificată. De altfel, exteriorul impresionează prin dimensiuni și forța pe care o emană. Nu are cum să nu fie așa, având în vedere că este lungă de aproape 50 de metri. La interior se găsesc alte atracții deosebite. De exemplu, altarul, care este cel mai mare din Transilvania, înalt de 13 metri și lat de 6. Este de inspirație renascentistă și are 500 de ani.

Mai departe, orga. Construită în 1791, orga este absolut fascinantă. E funcțională, dar se folosește o singură dată pe an, la Sărbătorile Pascale. O legendă deosebită este legată de Piatra Penitenței. Ce reprezintă asta? Este o piatră din 1760, cu o greutate de 15 kilograme și pe care sunt sculptate 3 fețe triste de femei. Piatra este prinsă cu un lanț solid. Legenda spune că femeilor prinse că își înșelau bărbații li se atârna această piatră de gât și erau apoi forțate să stea la intrarea în biserică duminica, pe timpul slujbei.

Măreția acestei Biserici este dată și de înălțimea corului, care este de 23 metri, dar și a stâlpilor din interior – 11 metri. Pe stâlpii de formă octogonală stau nervurile cheilor de boltă de inspirație gotică, acestea fiind decorate cu sculpturi vegetale sau personaje mitologice și biblice.

Ansamblul din care face parte Biserica Evanghelică mai cuprinde alte două clădiri: Casa Parohială și Capela Sfântului Iacob.

Citește și

Iulia Vântur, târâtă într-un proces pentru un teren. O primă decizie și motivarea sentinței