ROMÂNIA FRUMOASĂ Un castel fantastic, ce merită o soartă mai bună

Familia nobiliară Banffy și-a pus amprenta asupra Transilvaniei. A lăsat în urmă mai multe piese arhitecturale fantastice. Celebru este Castelul de la Bonțida, gazda festivalului Electric Castle. Tot în județul Cluj este un alt castel Banffy, tot în comuna Bonțida, dar în Răscruci.

Această clădire a fost ridicată în secolul al XVIII-lea, în stil eclectic. Zona era superbă. Un parc minunat domina zona și era înnobilat de un lac. Începând cu 1752 au fost restaurate grajdul și casa de oaspeți. Baronul Adam Banffy a fost cel care a locuit în acest castel și care i-a oferit acestuia un farmec aparte. Castelul este format din două corpuri plus anexe. Arhitecții care au desenat pavilionul s-au inspirat din epoca romană. Punctul-forte este reprezentat de salonul de primire, unde s-au păstrat un bufet de lemn și o vitrină care a fost expusă și la Paris, în cadrul unei expoziții organizate secolul trecut.

Salonul este în stil renascentist, cu pereți îmbrăcați în lemn, tavanul acestuia fiind din lemn casetat. Pe tavan s-au imprimat forma blazonului și forma genealogiei familiei Banffy. Nume importante din istoria Transilvaniei și a Ungariei. Soba din teracotă verde este un punct de atracție. Pe 3 laturi ale acesteia sunt sculptate diverse scene de război, una dintre ele amintind de pierderea bătăliei de la Mohacs.

O scară cu balustradă din lemn masiv duce spre etaj. Din balcon se poate observa tot domeniul Banffy, care măsoară 4.5 hectare. În ultimii ani s-a tot încercat renovarea Castelului, pentru ca utilitatea să-i fie schimbată din școală în Centru Cultural. Lucrările ar urma să fie finanțate din bani europeni.

Citește și

Medicii din Ploiești au ajuns ca în Italia. Aleg cine trăiește și cine moare

No Comments Yet

Comments are closed