ROMÂNIA FRUMOASĂ Un castel de o frumusețe răpitoare

Satul Sâncrai este situat într-o zonă pitorească a județului Alba, chiar lângă Aiud. Împrejurimile merită vizitate, dar și Sâncraiul are un punct de atracție special. Este vorba de Castelul Banffy.

Această clădire spectaculoasă a fost ridicată începând cu finalul secolului al 19-lea, lucrările durând până în 1903. Ce îl face atât de special? Castelul a fost gândit să fie construit pe un plan neuniform. Cum te uiți la clădire vezi turnul cu patru nivele, așezat într-o parte, nu pe mijloc, cum ar fi fost de așteptat. Un alt turn, ceva mai mic, a fost amplasat și în celălalt colț. Fațada dintre cele două turnuri este de inspirație neo-renascentistă. Accesul se face printr-o scară din piatră, construită în spirală. Partea dinspre curte are decorațiuni neo-renascentiste, dar și neo-baroce.

Pe fațada dintre sud există un pridvor de zidărie, iar pe cea opusă a fost construit un corp hexagonal, care seamănă cu un bastion. Este, astfel, un amestec fascinant de elemente care compun Castelul Banffy.

După cel de-al doilea Război Mondial, clădirea a devenit azil pentru copiii cu dizabilități și a suferit mai multe transformări, atât la interior, cât și la exterior. Din păcate, acestea au afectat valoarea istorică a Castelului.

Din fericire, Consiliul Județean Alba a reușit să restaureze Castelul Banffy, lucrările reușind să readucă în atenție spațiile clădirii, dar și să deschidă mansarda, de exemplu, loc excelent pentru diverse expoziții.

Un alt punct de atracție este grădina Castelului Banffy, care include un canal circular, peste care trece un podeț de piatră. Dacă adăugăm faptul că această clădire este la câțiva pași de râul Mureș, putem completa imaginea spectaculoasă a zonei.

Citește și

Iuliu Mureșan despre noul antrenor al lui Dinamo: ”Are licența Pro, e șansa lui”