ROMÂNIA FRUMOASĂ Turnul Ciunt, loc încărcat de istorie

Ați fost vreodată prin Munții Bodocului? Sunt în județul Covasna și adăpostesc mai multe obiective numai bune de vizitat. Printre acestea se află și Turnul Ciunt, din Cernatul de Sus.

Turnul Ciunt este ce a mai rămas din Cetatea Ika. Aceasta a fost construită în secolul al XIV-lea cu rol de apărare. Vremea a trecut și din frumoasa cetate a rămas doar un turn. Din fericire, autoritățile au decis să renoveze turnul și să-l introducă în circuitul turistic. Cetatea avea, la vremea ei, 200 de metri lungime și 10 metri lățime și nu a aparținut vreunui cap încoronat. A fost ridicată din inițiativă comunității. Nu s-a mai ocupat nimeni de ea de la începutul secolului al XV-lea.

Legendele care înconjoară această Cetate sunt multe și fermecătoare. Unii spun că sunt doi cocoși care păzesc pe rând comorile de aur și de diamante care s-ar ascunde în ziduri. Alții zic că unui morar i s-au uscat mâinile când a vrut să scoată o piatră de la temelia Turnului. Mai mult, o viitura i-a distrus apoi moara. Ce este sigur este că denumirea Cetății Ika a fost dată de Orban Balasz, care a asociat cetatea cu numele legendarului erou Ika.

Cum se ajunge la Cernatul de Sus? Simplu. De la Târgu Secuiesc mergeți doar 10 kilometri pe Drumul European care merge spre Brașov.

Citește și

Dinamo, blocată pe stadionul Arcul de Triumf? ”Va fi greu să împărțim”

No Comments Yet

Comments are closed