ROMÂNIA FRUMOASĂ Turnul care domină Baia Mare

O vizită în Maramureș nu ar fi completă fără o vizită la Baia Mare. Orașul reședință de județ are un farmec aparte. E cochet, îngrijit și oferă câteva locuri bune de vizitat. Unul dintre acestea este Turnul Ștefan, situat la doi pași de Centrul vechi.

Istoria Turnului este veche, fiind construit în secolul al 15-lea din piatră masivă, din inițiativa principelui Ioan de Hunedoara. Lucrările au început după 1446 și au durat mai bine de două decenii, fiind inaugurat în 1468, sub domnia lui Matia Corvin. De-a lungul vremii, Turnul Ștefan a suferit mai multe lucrări de renovare. În 1619 s-a refăcut partea superioară, aducându-i-se o formă de piramidă înnobilată cu patru turnulețe. Atunci s-au instalat și clopote. În 1628 a fost montat și un ceas. În 1763 s-a construit pridvorul de la partea superioară.

Intrarea în turn se face la ore fixe, iar urcușul până la primul nivel se realizează cu ajutorul unei scări înguste de piatră în spirală. De acolo, scările sunt de lemn, unele mai dificil de urcate, altele nu. Până sus veți vedea și două clopote. Cel folosit în prezent a fost turnat în Arad în 1561, dar a ajuns în Turn abia în urmă cu 96 de ani. Ceva mai sus se găsește un clopot construit în 1869. Este însă prea deteriorat pentru a fi utilizat, dar cei care au grijă de Turnul Ștefan l-au păstrat pentru a fi văzut de turiști.

Turnul este înalt de 50 de metri, iar dacă ajungeți sus nu veți regreta, chiar dacă aveți de urcat 165 de trepte. Panorama oferită asupra orașului și a zonei este fantastică. Pregătiți-vă telefonul sau aparatul foto, pentru a face poze de neuitat.

Numele îi vine de la faptul că a fost turnul-clopotniță al bisericii Sfântul Rege Ștefan din Baia Mare. Ștefan I al Ungariei este considerat primul rege creștin al maghiarilor.

Citește și

Cât vrea să recupereze Ionuț Negoiță de la Dinamo